Ove namirnice su najčešći uzročnik nadutosti

Iza nadutosti stomaka nalazi se skriveno gastrointestinalno stanje - meteorizam. Iako nekoliko faktora mogu da prouzrokuju ovo stanje, njegova veza sa hranom može da bude veoma bliska i upravo je ishrana u mnogim slučajevima ta koja se procenjuje da bi se problem nadutosti rešio.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

10:38

Default images
Foto: depositphotos/ SIphotography

Meteorizam karakteriše prisustvo viška gasa u crevima i njegov glavni simptom je napetost u stomaku. Najčešći uzrok ovog stanja je aerofagija, odnosno halapljivo jedenje hrane, pri čemu se uz svaki zalogaj ili gutljaj proguta i dosta vazduha.

Ovo stanje može da bude izolovano ili povezano sa drugim gastrointestinalnim simptomima kao što su dijareja, zatvor, trbušni bol, gubitak težine i nadimanje.

Čini se da je izolovan simptom nespecifičan i da je potrebno prikupiti anamnestičke podatke i obaviti ispitivanja da bi se razumeli uzroci.

Pokretački faktori

"Uzroci mogu da budu mnogi, od netolerancije na laktozu ili fruktozu, celijakije, sindroma iritabilnog creva, porasta crevnih bakterija, hronične zapaljenske bolesti creva sve do upotrebe određenih lekova", kaže dr Federika Furfaro, gastroenterolog iz bolnice Humanitas, prenosi N1.

Zbog toga poreklo ovog stanja može da bude povezano sa ishranom. Meteorizam zaista može da bude posledica konzumiranja hrane koja fermentira u crevnom mikrobiomu.

A evo na koje namirnice stomak najviše reaguje.

Mahunarke

Do nadutosti najčešće dolazi nakon što smo jeli mahunarke kao što su: pasulj, grašak i sočivo. Njih je bolje da jedete bez opne da bi se smanjili simptomi.

Povrće

Brokoli bi trebalo da unosite u kombinaciji sa drugim namirnicama kako bi se nadimanje smanjilo. Luk je jedan od izazivača ovog stanja i trebalo bi ga uzimati u manjoj količini.

Takođe je važno da obratite pažnju na unos suvog voća, kao i orašastih plodova: kikirikija, oraha i badema. Ne bi trebalo da jedete voće nakon obroka, gazirana i dijetalna pića, žvakaće gume, zaslađivače i bombone bez šećera.

Kako sprečiti meteorizam

"Moguće je koristiti neke supstance koje smanjuju meteorizam, kao što su enzimi koji probavljaju ugljene hidrate, smanjujući tako supstrat fermentiran bakterijama - alfa i beta galaktozidazu", istakla je doktorka, te dodala:

"Osobe sa izmenjenom crevnom bakterijskom florom mogu da koriste specifične antibiotike koji ubijaju 'loše bakterije' koje prekomerno fermentiraju. Dok će osobama sa sindromom iritabilnog creva biti od koristi nerastvorljiva vlakna, koja ne fermentiraju iz creva, ali mogu da poboljšaju pražnjenje creva, smanjujući proizvodnju vazduha", zaključuje dr Furfaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: