Preduhitrite grip: Ima dovoljno vakcina, a evo zašto je važno da se zaštitite

Iako nas je oktobar malo prevario, a visoka temperatura naterala da nosimo letnju odeću, to ne znači da smo sigurni od gripa. Slinavljenje, kašljanje i bol u grlu samo su početni simptomi, a lekari upozoravaju da je najbolje da se vakcinišete, pogotovo ako pripadate osetljivim grupama.

Sanja ĆulibrkIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: IgorVetushko/Depositphotos
Foto: IgorVetushko/Depositphotos

U osetljivoj grupi nalaze se oni stariji od 65 godina, trudnice, staratelji starijih osoba i osobe koje već imaju neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Oni koji ne pripadaju nijednoj od osetljivih kategorija takođe treba da se vakcinišu, jer su i oni izloženi virusima i postoji šansa da se zaraze i šire viruse dalje.

Na današnjoj konferenciji o imunizaciji istaknut je značaj vakcinacije protiv gripa, a rečeno je i da veliki broj naših sugrađana koji imaju prateće bolesti, nažalost, fatalno završavaju ukoliko obole od nekog od virusa tipa A ili tipa B ili virusa ove dve grupe.

Upravo analizom koja je rađena u saradnji sa Institutom Batut i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje obezbeđeno je 50.000 doza više nego prošle godine, navedeno je na konferenciji.

Kako je istakao prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, uočena je neophodnost povećanja broja vakcinisanih.

"Imamo sve veći broj sugrađana koji se javljaju na vakcinaciju. Obezbedili smo finansijska sredstva ne samo za četvorovalentnu vakcinu koja je izuzetno kvalitetna, da ne kažem najkvalitetnija trenutno. Obezbedili smo 290.400 doza, što znači 50.000 doza više nego prošle godine", istakao je Vekić.

Zaštitno dejstvo vakcine traje šest meseci do godinu dana, a kako je na panelu istakao imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Miloš Marković, preporuka je da se ova vakcina primi krajem oktobra jer je potrebno otprilike da prođe tri nedelje dok organizam ne stekne zaštitu od virusa gripa.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.

"Protiv virusa gripa niko nije zaštićen ko nije vakcinisan. Taj virus je 'mudar' i svake godine pokušava da nas prevari tako što menja svoje oblike i zato se svake godine se pravi nova vakcina kako bismo mu stali na put", navela je ona, te dodala da od virusa gripa niko nije zaštićen, ali da postoje određene grupe ljudi koje su u većem riziku da dobiju komplikacije, koje mogu da se završe i smrtnim ishodom, ukoliko obole od gripa.

strana 1 od 23 idi na stranu