Muškarci koji žele potomstvo treba više da jedu paradajz jer on sadrži ovaj bitan sastojak

Muškarci koji žele da imaju porodicu treba da razmisle o tome da više jedu paradajz.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

16:50

Default images
Foto: Depositphotos/studioM

Muškarci koji žele da imaju porodicu treba da razmisle o tome da više jedu paradajz.

Dve kašike pirea od paradajza može da poboljša kvalitet sperme, pokazalo je istraživanje. Ključ je u sastojku koji se zove likopen. On daje paradajzu crvenu boju i smanjuje krvni pritisak i rizik od pojave raka prostate. Naučnici su stavili likopen u pilulu i dali muškarcima da je piju dva puta dnevno, otkrili su da su njihovi spermatozoidi postali bolji plivači za samo tri meseca.

Količina likopena u piluli bila je jednaka onoj koja se nalazi u pet konzervi paradajza koju bi pojeli za jedan dan, a u piluli je lakše da se konzumira nego da se uzima iz hrane. Rezultati istraživanja su pokazali da se uzimanjem svežeg paradajza poboljšava oblik, veličina i plivačka sposobnost spermatozoida, pa se samim tim povećava i šansa da dođu do jajne ćeliej i oplode je.

"Zaista nismo očekivali da će na kraju biti bilo kakve razlike u spermi kod muškaraca koji su uzimali ove pilule za razliku od onih koji nisu. Mislili smo da će pilule imati samo placebo efekat. Kada smo dešifrovali nalaze i rezultate, umalo nisam pao sa stolice. Promena u morfologiji bila je zapanjujuća", rekao je profesor andrologije na Univerzitetu Šefild Alan Pasej, koji je i autor ovog istraživanja.

Posle samo 12 nedelja uzimanja likopena u piluli, muškarci su pokazali 40 odsto bolje rezultate kada je u pitanju pokretljivost spermatozoida, piše Dejli mejl (Daily mail). Istraživanje je objavljeno u Evropskom magazinu ishrane, a važno je jer se svet suočava sa krizom plodnosti. Samo u Britaniji, jedan od 6 parova ima problem sa začećem.

Štetu spermatozoidima nanosi brza hrana, ali i uska odeća koju muškarci sve češće nose. Loš uticaj alkohola i cigareta je odavno poznat. Najbolje je da uzimate likopen iz kuvanog paradajza, ali i iz pilula poput ovog iz istraživanja jer se on najbolje apsorbuje u crevima.

Posavetujte se sa lekarom da li je ovo zdrav izbor za vas jer samo tako ćete znati da li je paradajz dobar za vas. Poseban oprez savetuje se osobama sa niskim pritiskom jer likopen obara krvni pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: