Gojaznim tinejdžerima preti povećani rizik od ozbiljnog oboljenja, pa čak i smrt

Tinejdžeri koji se bore s prekomernom telesnom težinom ili oni koji su gojazni verovatno će imati srčani udar u odrasloj životnoj dobi, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

12:23

Gojaznim tinejdžerima preti povećani rizik od ozbiljnog oboljenja, pa čak i smrt
Foto: Depositphotos/terovesalainen

Istraživači su analizirali podatke skoro 1,7 miliona muškaraca u Švedskoj rođenih između 1950. i 1987. godine koji su prošli opsežna fizička ispitivanja kada su s 18 godina počeli obaveznu vojnu službu. Praćeni su do 46. godine, a neki i do 64. godine.
Za to vreme, u ovoj grupi prijavljeno je više od 22.000 srčanih udara, sa smrtnim ishodom ili bez njega, koji su se dogodili u prosečnoj starosti od 50 godina. Viši indeks telesne mase u starosti od 18 godina bio je povezan s povećanim rizikom od srčanog udara pre 65. godine, čak i nakon što su se istraživači prilagodili drugim faktorima.

BMI je procena telesne masti na osnovu visine i težine. Osobe koje imaju BMI 30 ili više smatraju se gojaznim. Povećan rizik od srčanog udara počinje kada je na BMI 20, što se smatra normalnim, a onda je postepeno rastao.

Muškarci koji su u od 18 godina bili teško gojazni (BMI 35 ili više) imali su više nego utrostručen rizik od srčanog udara kasnije u životu, pokazala je studija predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog društva kardiologa u Parizu, prenosi klix.ba.

"Pokazujemo da je BMI kod mladih izuzetno važan pokazatelj rizika od kardiovaskularnih oboljenja koji postoji tokom života. Naše istraživanje podržava pomno praćenje BMI-a tokom puberteta i sprečavanje gojaznosti zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću", rekla je autorka studije Maria Aberg, predavačica na Univerzitetu u Gotenburgu u Švedskoj.

Napomenula je da se ovi nalazi nastavljaju na prethodna istraživanja koja su povezivala BMI adolescenata sa zastojem srca u odrasloj dobi..

"Kako prevalenca prekomerne težine i gojaznosti kod mlađih odraslih osoba i dalje eskalira, možda ćemo se u budućnosti susretati s ​​većim stopama srčanih i moždanih udara. Roditelji, škole i kreatori politike trebaju hitno da deluju kako bi se zaustavila 'epidemija' gojaznosti kod dece i mladih", rekla je Aberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: