Tektonski poremećaj u industriji: "Nismo kupili Krio sejv. Prioritet je očuvanje ćelija" VIDEO

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu za rad i tako stavila roditelje u veoma nezgodnu poziciju.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

09:01

Default images
Foto: Depositphotos/BalkansCat

Krio sejv je jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi. Izgubila je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, uvozi i izvozi matične ćelije, navodi se u saopštenju švajcarske Agencije za lekove i medicinska sredstva. Vest je potresla celu Evropu, ali i roditelje iz Srbije.

Problem koji je otkriven u poslovanju kompanije Krio sejv doveo je u pitanje opstanak matičnih ćeliaj koje su bile poverene na čuvanje, a oko 10.000 porodica u Srbiji upravo je ovoj kompaniji poklonilo svoje poverenje i za to platilo hiljade evra. Navodi se da je kompanija zapala u velike finansijske probleme.

U medijima se navodi da je Famicord kupio Krio sejv i da su matične ćelije klijenata deponovane u njihovoj banci koja je najveća u Evropi.

"To nije tačno. Mi smo bili u pregovorima sa tom grupom kako bismo pokušali da kupimo Krio sejv, ali još uvek nismo zaključili transakciju. Pokušali smo to dva puta, ali konačni odgovor našeg nadzornog odbora je bio da ne preuzimamo tu transakciju. Tu informaciju možete da proverite na našem sajtu jer smo mi javna kompanija", rekao je za Prvu televiziju Jakub Baran predsednik "Famicord Group“ iz Poljske.

On je dodao da kako bi sačuvali uzorke, znajući tešku finansijsku situaciju Krio sejva, doneta je odluka o jednoj vrsti bekap dogovora što znači da će kompanija Famicord o svom trošku preneti skoro sve rezervoare u jednoj od laboratorija koja se nalazi u Poljskoj, tačnije u Varšavu.

Preneta je većina sadržaja, ali se jedan veći kontejner nalazi u Holandiji i kompanija ne može da ga prenesa, a dva manja rezervoara koja su se nalazila u Ženevi i kompanija ne zna gde su sada. Neki od kontejnera nalaze se i u Portugalu, pa iz kompanije kažu da nisu sigurni gde se sav sadržaj trenutno nalazi. Pri tom, Krio sejv uopšte nije konsultovao roditelje vezano za prebacivanje matičnih ćelija dece. Nažalost, sva odgovornost za to je u rukama Krio sejva pa kompanija Famicord nema nikakvu obavezu prema klijentima propale kompanije. Krio sejv je taj koji je trebao da informiše klijente i dobije njihov pristanak.

"Naša uloga i prioritet je bio da obezbedimo uzorke i dobili smo sve neophodne dozvole od poljskog Ministarstva zdravlja kako bismo uvezli sve ili skoro sve uzorke. Mi smo ovde dobri momci jer smo o svom trošku preuzeli uzorke i obezbedili ih", rekao je Baran.
Foto: Depositphotos/OlenaPavlovich
Ono što je sada najvažnije jeste utvrditi u kakvom su stanju transportovane matične ćelije, ali će provera sadržaja koji se nalazi u posedu Famicorda potrajati nekoliko nedelja, a možda i meseci, jer mora da se proveri da li su svi registrovani uzorci tu. Ukoliko se ispostavi da matične ćelije nisu više upotrebljive, ugovorna obaveza je sklopljena između klijenta i Krio sejva tako da on snosi odgovornost, jer Famicord postupa sa uzorcima po najvišim profesionalnim standardima od samog momenta preuzimanja uzoraka.

Famicord ima potpisan ugovor da brine o preuzetim ćelijama narednih pet godina.

"Ukoliko Krio sejv bankrotira, to bi značilo da će svi ugovori sa roditeljima prestati da važe. Pravno gledano roditelji su ti koji odlučuju vezano za matične ćelije. Sve dok dete ne odraste roditelji odlučuju gde će matične ćelije biti prenešene. Pitanje koje se tada otvara jeste ko će platiti za to jer je većina njih odlučila da plati unapred za 20, 25 ili 30 godina. Mi ćemo nastaviti da čuvamo matične ćelije koje su deponovane kod nas samo u slučaju da roditelji potpišu ugovor sa nama. Ovim što se dešava sa Krio sejvom ugroženo je poverenje u celu industriju", rekao je Baran.

Ova kompanija je bila u pregovorima da otkupi Krio sejv, ali to još uvek nije rešeno. Baran je rekao da kompanija kontroliše oko 35 odsto svetskog tržišta i ukoliko bi ovi uzorci otišli negde ili nestali, bilo bi poljuljano povereneje u celu industriju. Sajt kompanije u Srbiji više ne postoji, na broj telefona niko se ne javlja, a redakciji B92 još isu odgovorili iz predstavništa komapnije u Švajcarskoj.

Nakon saopštenja Ministarstva zdravlja Srbije, naloženo je svim ustanovama da stopiraju ugovore Krio sejva.

Malverzacije i nepravilnosti u radu kompanije Krio sejv otkrio je advokat Rastko Pataković, koji je podneo prijavu i dokaze. O tome zašto je došlo do toga i kako se roditelji sada osećaju, pogledajte u video-snimku koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: