Istraživanje o temperaturi testisa dobitnik ovogodišnje Nobelove Ig nagrade

Istraživanje koje meri da li postoji razlika u temperaturi između levog i desnog testisa jedan je od dobitnika ovogodišnje Nobelove Ig nagrade.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

16:17

Default images
Foto: Depositphotos/sasun.buxdaryan@mail.ru

To je nagrada koja se dodeljuje za naučne radove sumnjive svrhe, kao parodija na Nobelovu nagradu. Stručnjaci za plodnost Rodžer Mieuset i Buras Bengoudifa izmerili su temperaturu testisa francuskih poštara, kako golih tako i obučenih. Ustanovili su da je levi testis topliji, ali samo kada muškarac ima odeću.

Dobitnici Nobelove Ig nagrade objavljeni su na svečanosti na Univerzitetu Harvard, piše klix.ba. U svom istraživanju "Toplotna asimetrija ljudskog skrotuma", objavljenom u časopisu "Human Reproduction", istraživači su objasnili kako je njihov eksperiment uključivao merenje skrotalnih temperatura posebnim sondama na svaka dva minuta.

Tačnije, zamolili su 11 poštara da stoje 90 minuta dok su merili temperaturu njihovih skrotuma. U drugom eksperimentu merili su temperaturu skrotuma 11 vozača autobusa dok su sedeli.

Iako su Nobelove Ig nagrade priznanja koja su na vrednosnoj skali znatno ispod Nobelove nagrade, imena dobitnika objavljena su u časopisu "Annals of Nemobleble Research", a mnoge teme koje su obrađivali zapravo govore o ozbiljnim stvarima.

U ovom slučaju, druga su istraživanja pokazala da temperatura oko testisa može da utiče na plodnost muškaraca. Kvalitet muške sperme u zapadnom svetu je u opadanju, ali malo se zna o tome kako je poboljšati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: