Naučnici tvrde: Popodnevna dremka može da vam spase život

Oni koji barem dva puta sedmično spavaju po podne pomažu sebi u sprečavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journalu.

Zdravlje

Izvor: B92, Klix

Petak, 13.09.2019.

11:31

Naučnici tvrde: Popodnevna dremka može da vam spase život
Foto: Depositphotos/baranq

Naučnici su pet godina prikupljali podatke od čak 3.462 čoveka, između 35 i 75 godina starosti, koji su živeli u Švajcarskoj. U tom periodu, došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su uvideli vezu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se javili, na osnovu čega su zaključili da popodnevno spavanje, samo jednom ili dva puta sedmično, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 odsto.

"Ova veza se ispostavila kao tačna nakon što smo uračunali uticaj potencijalnih faktora poput godina, spavanja tokom noći i kardiovaskularnih rizika, kao što su visok krvni pritisak i holesterol", rekla je glavna autorka istraživanja, doktorka Nadin Hausler sa Univerziteta u Lozani.

Ipak, sa rezultatima ovog istraživanja se nije saglasio profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glazgovu Navid Satar, koji je dodao da možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

"Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta nedeljno vode zdraviji i organizovaniji život, koji im dopušta da spavaju po podne", rekao je Satar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: