Jedna prosta svakodnevna navika može da spreči pojavu Alchajmera u starosti

Dva i po sata vežbanja nedeljno mogu da smanje rizik od Alchajmera i smanje njegove efekte.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 10.08.2019.

11:44

Jedna prosta svakodnevna navika može da spreči pojavu Alchajmera u starosti
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Naučnici su posmatrali ljude čiji su roditelji imali Alchajmer i koji su bili u rizičnim grupama. Otkrili su da su oni koji su vežbali pola sata dnevno pet dana u nedelji imali znatno smanjene biomarkere za bolest u starijem dobu. Fizički aktivni pojedinci imaju manje šanse da razviju bolest koja pogađa kognitivne funkcije.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.500 odraslih osoba koje su imale roditelje obolele od ove bolesti. Na svake dve do četiri godine oni su se javljali na preglede i popunjavali spiskove o svojim životnim navikama.

Promene su bile vidljive i kod starijih i kod mlađih od 60 godina, piše Dejli mejl. Međutim, situacija je bila drugačija kod onih koji su pet puta nedeljno vežbali pola sata. Time su istraživači pokazali da svakodnevne životne navike, u ovom slučaju redovna fizička aktivnost, mogu da utiču na modifikovanje faktora rizika od Alchajmera.

U drugom istraživanju potvrđeno je da je efekat bolesti mnogo slabiji kod osoba koje su intenzivno fizički aktivne, a posmatrali su starost, pol, indeks telesne težine, otkucaje srca i fizičku aktivnost. Alchajmer progresivno napreduje s godinama, ali ne i kod onih koji redovno vežbaju.

Negativna strana starenja je rizik od pojave Alchajmera, a stanje može da se poboljša fizičkom aktivnošću. Ukoliko imate genetske predispozicije da obolite od ove bolesti, počnite na vreme da mislite o tome da se fizički aktivirate i uradite sjajnu stvar za vaše zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: