Najbolji saveti kako da preživite vrućinu i rashladite se u vašem domu

Sve one koji su jedva čekali tople letnje dane obradovaće vest da će ovog vikenda živa u termometru ići preko 30 stepena.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 26.07.2019.

14:57

Najbolji saveti kako da preživite vrućinu i rashladite se u vašem domu
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Najosetljiviji na vrućinu i ekstremne temperature su najmlađi i najstrariji članovi društva. Veoma je važno da se rashlađujete i izbegnete toplotni udar. Svi znamo da treba da nosimo kremu za sunčanje i pijemo dosta tečnosti, ali to nije dovoljno. Ovo su najbolji saveti kako da preživite vrućinu koje možete dobiti od nekoga.

Ukoliko počnete da se osećate loše, sa simptomima poput glavobolje, vrtoglavice, preteranog znojenja ili ubrzanog pulsa, moguće je da se osećate tako zbog vrućine. Umor zbog vrućine ukoliko se ne tretira može da dovede do toplotnog udara. Osobe kje se ovako osećaju sklonite u neku rashlađenu prostoriju, postavite ih da leže i dajte im dosta tečnosti.

Kada znate da će biti toplo obavezno obezbedite i vaš dom. Potrudite se da ne otvarate prozore i da ne bude sve u sobi direktno izloženo suncu. Proverite da li vam frižider, klima i drugi uređaji rade kako treba. Imajte dovoljno zaliha vode, hrane i lekova da ne morate po suncu i vrućini da izlazite napolje.

Ukoliko se rashlađujete ventilatorom, stavite ispred njega posudu sa ledom i primetićete odmah poboljšanje. Neka vam tamne zavese budu navučene na prozore jer će tako vrućina manje prodreti u vaš dom. Ostanite u hladovini u periodu od 11 do 15 časova i ne izlazite bez preke potrebe.

Jedite par malih obroka dnevno i izbegavajte prejedanje. Potrebna vam je metabolička toplota kako bi se obrok svario, zato jedite pomalo kako se ne biste dodatno zagrevali. Neka odeća na vama bude od pamuka i izbegavajte tamne boje koje samo privlače još više sunčeve zrake i toplotu.

Znojenje može da izazove dehidrataciju, pa pored sebe uvek imajte flašicu vode ili nezaslađenog soka. Izbegavajte bilo kakve sportske aktivnosti u to doba dana, jer ukoliko se ne grejete biće vam lakše piše The Sun. Zato, gledajte da vam stopala budu što otkrivenija i izbegavajte nošenje zatvorene obuće.

Držite kozmetiku u frižideru da se ne pokvari, a i takva će više prijati vašoj koži. Saveznik u borbi protiv vrućine može da bude i lepeza, a nemojte nikako da zaboravite na starije. Proverite kako vam je neki od rođaka i potrudite se da im ništa ne fali. Izlazak na sunce po velikim vrućinama može da bude fatalan po starije osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: