Jedite ih redovno, sprečavaju dijabetes

Ako redovno jedete maline imaćete lepši ten, jaču kosu, bolje zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, snažniji imunitet i manji rizik od upala.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Valentyn_Volkov/Depositphotos
Foto: Valentyn_Volkov/Depositphotos

Ovo ukusno bobičasto voće ima jaka antioksidativna svojstva. To znači da smanjuje delovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate.

Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka, tako što ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Dvesta grama ovog voća na dan sadrži preporučene količine vitamina C. Obiluje i vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom K, E5, manganom, magnezijumom, bakrom, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se ugoje i razbole od dijabetesa. Ketoni u ovim crvenim plodovima zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi. Oni podstiču metabolizam masti i smanjuju masne naslage.

Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i drugih bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Prednost ishrane malinom je i u tome što kožu čini otpornijom na štetne zrake sunca. U tu svrhu korisno je i ulje od maline koje odlično štiti kožu, jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.Procenjuje se da je zaštitni faktor ovog ulja između 30 i 50.

Osim za zaštitu od sunca, ulje maline je dobro i za negu kože. Naročito za smanjivanje bora, strija, ekcema, dermatitisa i uopšte svih upalnih stanja kože.

Nije lekovit samo plod, već i list maline. Čaj od lista ove biljke pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscetka iz vagine. Primenjen nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mleka. Ovaj čaj može da se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje proliva i kod očnih oboljenja. Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte šoljom vruće vode. Procedite nakon 10 minuta i pijte toplo, dve do tri šolje na dan.

Prevencija

Oprez: Ne nosite lekove na plažu

Mnogi, i kada poslušaju savete lekara i na letovanje ponesu malu putnu apoteku, sa osnovnim preparatima za saniranje povreda, alergije, eventualno povišene telesne temperature ili stomačnih problema, previde da u neadekvatnim uslovima ti preparati mogu da izgube efikasnost, ili čak i da se pokvare i izazovu neželjene reakcije.

Prevencija nedelja 28.07. 11:00 Komentara: 2
strana 1 od 9 idi na stranu