Smanjena upotreba antibiotika, ali je u Srbiji i dalje visok nivo rezistencije

Od pokretanja Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika ukupna potrošnja antibiotika za sistemsku primenu smanjena je u 2016. i 2017. godini za 32,8 odsto, a značajan rezultat postignut je u pedijatriji, saopšteno je danas na stručnoj edukaciji održanoj u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.05.2019.

16:32

Smanjena upotreba antibiotika, ali je u Srbiji i dalje visok nivo rezistencije
Foto: motorolka/depositphotos.com

Od 2014. godine, stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odsto, a samo za godinu dana, u 2017. godini, u odnosu na 2016. za šest odsto, saopštio je državni sektetar Ministarstva zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović.

Danas je u organizaciji Ministarstva zdravlja, u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, održana edukacija na kojoj su stručnoj javnosti predstavljena dva strateška dokumenta - Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike koji je Vlada Srbije usvojila februara ove godine i novi Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika, objavljen novembra 2018. godine.

Edukaciji su, pored državnog sekretara Ministarstva zdravlja, prisustvovali i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Marijan Ivanuša, direktor programa za kontrolu antimikrobne rezistencije Svetske zdravstvene organizacije, dr Danilo Lo Fo Vong, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, ali i predstavnici drugih relevantnih institucija sistema zdravstvene zaštite, stručnih udruženja i organizacija.

Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika pokrenuta je krajem 2015. godine kao odgovor na zabrinjavajući podatke o izuzetno visokoj upotrebi antibiotika za sistemsku primenu, a posledično i visokim stopama rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ove mere su pre svega obuhvatile edukaciju zdravstvenih profesionalaca, medijsku kampanju sa ciljem podizanja svesti o značaju racionalne upotrebe antibiotika i pretnji antimikrobne rezistencije među zdravstvenim radnicima i građanima, jačanje kapaciteta mikrobioloških laboratorija, kao i izradu strateških dokumenata.

Profesor Šćepanović ukazao je na to da se bez obzira na odlične početne rezultate, u Srbiji i dalje beleži visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, slično kao i u zemljama Južne i Istočne Evrope, i da je implementacija Nacionalnog vodiča i sprovođenje mera definisanih Nacionalnim programom od krucijalnog značaja za dalji napredak u kontroli antimikrobne rezistencije u Srbiji.

Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike sadrži detaljan plan mera i aktivnosti za sprečavanje širenja rezistencije u humanoj i veterinarskoj medicini pre svega jačanjem nacionalnog sistema za prevenciju infekcija, njihovo praćenje, integrisani nadzor i efikasno upravljanje otpadom, dodaje se u saopštenju. Istovremeno, u saradnji sa ekspertima iz više oblasti medicine izrađen je novi Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika.

Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije pohvalili su dosadašnje aktivnosti Ministarstva zdravlja.

Dr Marijan Ivanuša je ovom prilikom čestitao predstavnicima Ministarstva zdravlja na posvećenosti u rešavanju problema rezistencije na antibiotike, i naglasio da su i troškovi zdravstvene zaštite pacijenata koji imaju infekcije rezistentne na antibiotike viši zbog dužine trajanja same bolesti, korišćenja dodatnih testova i skupljih lekova. Danilo Lo Fo Vong rekao je da je program pruža dobar pregled situacije u Srbiji, dobro definisane i jasne ciljeve, vremenske rokove i ključne etape, što olakšava procenu napretka ostvarenog u njegovoj realizaciji.

"Program je izuzetno dobro urađen, sa akcionim planom koji ima vrlo dobre šanse da uspe i ostvari svoje ciljeve", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: