Upozorenje o lekovima zbog mogućeg pankreatitisa: Struka kaže ništa novo VIDEO

Najnovija upozorenja koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva poslala zdravstvenim radnicima odnosi se štetnost sastojaka karbimazol ili tiamazol, koji se nalaze u lekovima za štitnu žlezdu. Potencijalno su rizični jer dovode do upale gušterače i oštećenja ploda ukoliko se koriste u prva tri meseca trudnoće.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

09:30

Upozorenje o lekovima zbog mogućeg pankreatitisa: Struka kaže ništa novo VIDEO
Foto: klenova / depositphotos

Stručnjaci kažu da su upozorenja korisna da bi se više obratila pažnja na nus pojave, ali da im je sve o potencijalnom riziku tih sastojaka već poznato.

"Za eksperte ovo nije ništa novo. Trenutno je procenjeno da je momenat za upozorenje da bi se povećao oprez i da lekari prijavljuju neželjene efekte. Pankreatitis odnosno upala gušterače primećena je u nekoliko slučajeva u literaturi i to je dovoljno da alarmira medicinsku javnost", pojasnila je profesorka doktorka Jasmina Ćirić, šefica kabineta na odeljenju za bolesti štitaste žlezde, Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Reč je o sastojku metimazol odnosno njegovom prethodniku karbimazolu koji se koriste oko 60 godina, dodala je ona.

"Njegovi neželjeni efekti nisu nepoznati. Samo dve firme prave te lekove - tirozol i tiastat", rekla je Ćirić.

Gastroenterolog Tatjana Cvejić je pojasnila da je pankreatitis ozbiljno stanje koje može dovesti do smrtnog ishoda, i da leči se u bolnici antibiotskom terapijom. Pacijetni ga ipak prepoznaju na vreme i jave se lekaru.

"Najčešće osete bol u gornjem delu trbuha uz nadutost i bol se širi ka leđima, pojasno ka leđima", navela je doktorka.

Više o ovoj temi možete pogledati u prilogu TV Prve, a kako je rečeno pozvani su bili i predstavnici Agencije za lekove ali nisu bili u mogućnosti da obezbede sagovornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: