Od ovog raka svake godine u Srbiji umre 1.600 žena, a otkriven na vreme je izlečiv

U Srbiji se svake godine u proseku kod oko 4.000 žena dijagnostikuje karcinom dojke, a oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću. Po smrtnosti od raka dojke naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Crne Gore.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

19:30

Od ovog raka svake godine u Srbiji umre 1.600 žena, a otkriven na vreme je izlečiv
Foto: Syda_Productions/depositphotos.com

Rano otkriven rak dojke je izlečiv, poručeno je danas na panelu "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" koji je organizovan uoči Nacionalnog dana borbe protiv te bolesti, 20. marta.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko ukazao je na značaj primarne i sekundarne prevencije. Promena stilova života - prestanak pušenja, više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, može smanjiti nastanak malignih bolestri za 30 odsto.

"Što se tiče sekundarne prevencije, važno je da se javimo lekaru kada nas ništa ne boli", rekao je Vičko i naglasio da kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve-tri godine. To je dovoljno vremena da se preventivnim pregledima bolest otkrije kada je moguće izlečenje.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke, ali da su po smrtnosti na visokom drugom mestu odmah iza Crne Gore.

"Jedan od ključnih problema je što se žene kasno javljaju na preglede i bolest se dijagnostikuje kasno, obično kada je bolest već u trećem stadijumu", kaže Jovanovićeva.

Ona je podsetila da je u toku četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. Tokom tri prethodna ciklusa, koja su trajala po dve godine, otkriveno je oko 850 karcinoma dojke.

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju Ivan Marković ukazao je da žene posle 45. godine starosti jednom u dve godine treba da obave preventivne preglede - mamografiju, jer se tako promene mogu uočiti kada su u ranoj fazi, dok se ne napipaju.

"Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, dobrom hirurgijom, radioterapijom i lekovima moguće je izlečenje", ukazao je on.

Osim hirurgije i lekova, ženama koje se suočavaju se teškom bolešću potrebna je i psihosocijalna podrška u lečenju raka. Direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke "Jefimija" Slavica Simić kaže da su istraživanja pokazala da žene koje su bile uključene u rad psihoterapijskih grupa čak i u terminalnim fazama bolesti živele dvaput duže od onih koje su koz bolest prolazile bez podrške.

Panel "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" organizovala je kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: