Naučnici kažu da je ovo najbolja prevencija od erektilne disfunkcije

Bez obzira na faktore kao što su godine, dijabetes, srčane i druge hronične bolesti, na erektilnu disfunkciju najviše utiče slaba učestalost upražnjavanja seksa. Oni koji su redovno imali seks ređe imaju ove tegobe.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 17.12.2018.

08:05

Naučnici kažu da je ovo najbolja prevencija od erektilne disfunkcije
Foto: Thinkstock

Muškarci koji od početka polne zrelosti redovno upražnjavaju seks imaju manji rizik za nastanak erektilne disfunkcije u poznijim godinama.

Stoga, ukoliko žele da u seksualnom smislu traju duže, ovu aktivnost treba da upražnjavaju što češće, poručuju stručnjaci sa Univerziteta Tamperea u Helsinkiju. Do ovakvog zaključka su došli na osnovu petogodišnjeg istraživanja, kojim su obuhvaćeni Finci od 55. do 75. godine.

"Među njima je priličan broj priznao da neredovno upražnjava seks, preskačući čitave nedelje. Pri kraju istraživanja se ispostavilo da je erektilna disfunkcija bila neminovnost takvog ponašanja. Bez obzira na to što su u obzir uzete njihove godine, dijabetes, srčane i druge hronične bolesti, za pojavu ove nevolje koju ne vole ni muškarci ni žene, učestalost upražnjavanja seksa je od presudne važnosti", istakao je dr Juha Košimaki, rukovodilac tima stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: