Evo zašto treba da se počastite masažom pred praznike

Na stranu to što predstavlja uživanje, masaža ima i brojne pozitivne efekte po zdravlje. Donosimo vam pet odličnih razloga da se počastite masažom, naročito ako osećate da stres uzima danak pred praznike.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2018.

19:30

Evo zašto treba da se počastite masažom pred praznike
Foto: Thinkstock

Masaža pozitivno utiče na opšte stanje organizma, dokazano je i u naučnim studijama. Kvalitetna masaža, uz adekvatnu tehniku, najbolje je rešenje za relaksaciju i osveženje celog tela.

Oslobađa napetosti i ublažava bolove

Masaža će vam ublažiti bolove, naročito one koji su posledica stresa i "sedećeg" stila života, kao što su bolovi u leđima posle celog dana u kancelariji. Čak i osobe koje pate od hroničnih bolova mogu osetiti trenutno poboljšanje, pošto će simptomi biti ublaženi, pokazuju naučna istraživanja. Pacijenti koji imaju dijagnozu fibromijalgije ili artitisa trebalo bi da se posavetuju sa lekarom i razmotre terapeutske masaže kao vid lečenja.

Pozitivno utiče na mentalno zdravlje

Brojne studije pokazale su da masaže mogu da pomognu i kod brojnih tipova poremećaja raspoloženja. Dokazano je da masaže ublažavaju napetost koja izaziva anksioznost, a pomažu i osobama koje pate od depresije, jer dodir ima i terapeutsko dejstvo, pružajući emocionalnu utehu.

Poboljšava kvalitet sna

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Majamiju, utvrđeno je da osobama koje pate od poremećaja u spavanju pomažu dve masaže nedeljno u trajanju od 30 minuta. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju prijavili su veliko poboljšanje kvaliteta sna nakon nekoliko nedelja.

Ranija istraživanja su pokazala da masaža povećava nivo serotonina u krvi, a ovaj hormon je vrlo važan za zdrav i kvalitetan san.

Ubrzava oporavak kod sportskih povreda

Masaža ne samo da će ubrzati oporavak ako vučete neku staru povredu, već će i ublažiti upalne procese u organizmu, povećaće fleksibilnost mišića i time smanjiti rizik od novog povređivanja.

Sportska masaža može biti usmerena na tretman starih povreda, ili na poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti tela.

Podstiče imunitet

Masaža doprinosti boljoj cirkulaciji krvi, pa i belih krvnih zrnaca, koja nas štite od infekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: