Pre nego što date uzorak sperme, morate da poštujete ova pravila

Da bi se dobio najpouzdaniji rezultat kada se daje uzorak sperme na analizu trebalo bi da se poštuju određena pravila. Za početak, kako savetuje urolog Uroš Babić, iz Kliničkog centra Srbije, uzorak je najbolje dati u laboratoriji, jer transportom mogu da se izmene neke od njegovih karakteristika neophodnih za pravilno tumačenje.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 26.11.2018.

08:38

Default images
Foto: Thinkstock

"Nedelju dana pre planiranog davanja uzorka trebalo bi da se izbegava izlaganje organizma, odnosno testisa, povišenoj temperaturi", kaže dr Babić.

"To praktično znači izbegavanje saune, tople kupke, dugotrajnog sedenja, izlaganja temperaturi koju proizvode laptop računari ako se drže u krilu i slično. Takođe, trebalo bi da se izbegava i davanje uzorka neposredno nakon infekcije koja je bila praćena visokom telesnom temperaturom", naveo je on za Novosti.

Dr Babić dodaje da je idealno vreme za analizu sperme tri do četiri dana nakon apstinencije.

"Sva navedena pravila su vrlo važna da bi analizom precizno utvrdili ukupan broj spermatozoida, procenat progresivno pokretnih, neprogresivno pokretnih, slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida. Ovom analizom određuju se i parametri kao što je zapremina, viskoznost, brzina rastapanja, pH, boja ejakulata, kao i podaci vezani za nakupljanje i zbijanje spermatozoida", objašnjava on.

Doktor Babić napominje da jedan uzorak sperme, koji je uzet da bi se samo proverilo njeno stanje, isključuje potrebu za daljim praćenjem i lečenjem. Ali ako se uvidi potreba za lečenjem, lekar će terapiju da propiše tek nakon uvida u drugi spermogram.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: