Mnogi ni ne znaju da imaju ovu bolest VIDEO

Broj obolelih od dijabetesa u svetu u stalnom je porastu. Poslednjih 10 godina među obolelima je sve više dece. Prema procenama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", oko 700.000 odraslog stanovništva ima dijabetes.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

12:00

Mnogi ni ne znaju da imaju ovu bolest VIDEO
Foto: Thinkstock

Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata. Zašto je broj oboleih u porastu, kako bolest prepoznati na vreme i kako je držati pod kontrolom govorio je u "Jutru" na TV Prva prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Vrlo je značajan faktor ishrana, način života i kretanje i kombinacija svega toga, ali i genetske predispozicije… Šećerna bolest je komplikovan metabolički poremećaj u kojem najvažniju ulogu igra nedostatak (dijabetes tipa 1) ili nedovoljna funkcija hormona insulina", rekao je dr Lalić.

On je dodao i da se za dijabetes tipa 2 još ne zna tačan uzrok, kao i da od ovog tipa oboleva sve više ljudi. Za ovaj tip dijabetesa se smatra, navodi doktor, da počinje pojavom insulinske rezistencije "koja se najčešće nalazi pod kišobranom gojaznosti".

"To je niz faktora koji opterećuje lučenje pankreasa i otežava korišćenje insulina", objasnio je dr Lalić.

Koji su simptomi i kako se leči dijabetes pogedajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: