Kako da pomognete nekome ko ima moždani udar i spasite mu život?

Kada osoba dobije moždani udar, mozak ne prima dovoljno kiseonika, što dovodi do odumiranja moždanih ćelija. Takva situacija zahteva hitnu medicinsku pomoć. Evo nekoliko saveta kako da spasite nekoga ko je dobio moždani udar. Dobro ih zapamtite jer možete nekome da spasite život.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

15:41

Kako da pomognete nekome ko ima moždani udar i spasite mu život?
Foto: Thinkstock

Najvažnije je da ne pomerate osobu koja ima moždani udar. Uzmite medicinsku iglu, ali ako je nemate, pomoći će i obična.

Ukoliko koristite običnu iglu, obavezno je sterilizujte (držite iglu iznad vatre) pre nego što je upotrebite. Kada je igla sterilizovana, bocnite njome vrhove svih deset prstiju ispod noktiju osobe.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne da teče.

Nakon što izbockate svih deset prstiju i oni počnu da krvare, primetićete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dve kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizuje, a potom ga odvedite u bolnicu.

Nemojte da terate bolesnika da sedne, jer to može da izazove pad krvnog pritiska, pa je bolje da bude u ležećem polažaju.

Ovo je tradicionalna kineska metoda koja se koristi godinama. Kineski stručnjaci tvrde kako je ova metoda 100 posto delotvorna i da zaista može da pomogne da spasite nekog od moždanog udara.

Moždani udar je drugi uzrok smrti u svetu. Dakle, dobro zapamtite ovu metodu, jer možete nekome da pomognete i spasite mu život.

Kako da prepoznate moždani udar

Manifestacije nastanka moždanog udara su iznenadna pojava slabosti ili oduzetosti jedne polovine lica i tela uz osećaj njihove utrnulosti.

Javljaju se i smetnje u govoru. Bolesnik u najtežim slučajevima oštećenja ne može uopšte da izgovori neku reč, zapravo ne može da nađe odgovarajuću reč za neki pojam iako zna šta želi da kaže i sposoban je da ispunjava naloge koji se od njega traže.

U manjim oštećenjima on gubi uobičajen fond reči, počinje da priča kratkim jednostavnim rečima, kao osoba koja je tek počela da uči neki strani jezik.

Druga mogućnost je da bolesnik prestaje da razume tuđ govor, kao da svi oko njega počinju da pričaju stranim jezikom. On ne može da ispuni naloge koji se od njega traže, jer ih ne razume, a njegova okolina ima utisak kao da je odjednom "ogluveo" ili "izgubio pamet".

Moguće je da smetnje govora budu i po tipu nejasno izgovorenih reči u vidu "zaplitanja jezikom" ili da govor iznenada postane usporeniji.

Kao manifestacija nastalog moždanog udara mogu se javiti i smetnje vida u vidu ispada jedne polovine vidnog polja na oba oka. Takvi bolesnici će primetiti da pri hodu udaraju jednom stranom tela o okolne predmete ili ramove vrata.

Moždani udar se može prikazati i u vidu iznenadnih teškoća u hodu, kao gubitak ravnoteže ili koordinacije pokreta ekstremiteta.

Osoba primeti da iako nema osećaj gubitka snage u ruci, ipak ne može da izvede određeni pokret kao što je npr. stavljanje ključa u bravu.

Iznenandna pojava jake, do tada nedoživljene glavobolje bilo izolovano ili kao prateći fenomen svih prethodno pomenutih tegoba je čest simptom nastanka moždanog udara.

Pojava glavobolje je tipična za moždana krvarenja i tada je često praćena mukom i povraćanjem. Ove glavobolje su veoma jake i bolesnik ih često opisuje kao osećaj "udara nožem" u određeni deo glave. Ovakve glavobolje se teško ili nikako ne smiruju na uobičajene analgetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: