Namirnice koje su loše za kosti

Otkrijte koje su to namirnice koje "sabotiraju" skladištenje kalcijuma

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

1. Alkohol

Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac zašto vaše telo ne dobija doboljno kalcijuma.
Preteran unos aklohola utiče na pankreas i ometa apsorpciju kalcijuma i vitamina D, sem toga povećava proizvodnju hormona kortizola koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz piće imate i naviku da pušite, vreme je da prestanete s ovim navikama, jer ćete tako upropastiti kosti.

2. Gazirano

Ovog puta nije problem u mehurićima, već u količini kofeina i fosforne kiseline prisutne u nekim od osvežavajućih napitaka, koja ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu da ometaju prirodnu apsorpciju kalcijuma.

3. So

Briga oko preteranog konzumiranja šećera je toliko uzela maha, da ponekad zaboravimo koliko kroz ishranu unosimo više soli nego što nam je potrebno. So se krije skoro svuda, a utiče na apsorpciju kalcijuma tako što telo pravi balans. Svaki put kada se bazna kiselina u organizmu destabilizuje, naše telo će nastojati da obnovi količinu kalcijuma, a znamo da kalcijuma ima najviše u kostima. Rezultat su oslabljene i krte kosti.

4. Previše proteina

Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti ph vrednost u organizmu, što pak utiče na količinu kalcijuma. Savet je da pokušate da ne prelazite dnevne doze, što je oko 45g proteina kada su žene u pitanju.

5. Kofein

Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, neće vas ugroziti ispijanje kafe s drugaricama, ali čuvajte se akumulacije kofeina u organizmu koji na duge staze može biti opasan po vaše kosti.

Prevencija

Upozorili na polnu bolest: Ovo je nova superbakterija?

Malo poznata bakterija koja se prenosi polnim putem mogla bi da postane nova superbakterija, upozoravaju stručnjaci. U pitanju je Mycoplasmi genitalium bakterija koja često, ne i nužno, ne uzrokuje nikakve simptome, ali ako se ne leči može da izazove razne tegobe, pa i neplodnost kod žena. Britansko udruženje za polno zdravlje i HIV objavilo je novi dokument sa savetima kako da sprečite ovu bolest.

Prevencija ponedeljak 16.07. 11:30 Komentara: 6

Kako se na najbolji način boriti protiv alergija?

Alergijski rinitis je zapaljenje nosne sluzokože koje predstavlja hronično oboljenje i javlja se kod 15-20 odsto populacije. Uzrokuje ga alergijska reakcija na cvetni prah biljaka, životinjskih dlaka, grinje, prašina i dr. Iako postoje osobe koje su navedenih medicinski ustanovljeno uvek alergične, kod drugih se javlja prilikom određenog godišnjeg doba, a najčešće u proleće i jesen.

Prevencija utorak 3.07. 12:00 Komentara: 8
strana 1 od 84 idi na stranu