Rak je i pitanje vaših izbora, razmislite pred 2015.

Skoro polovina otkrivenih kancera u Velikoj Britaniji, odnosno 600.000 na godišnjem nivou, mogli bi da budu izbegnuti samo pomoću zdravijih životnih odluka, kažu britanski eksperti.

Podeli

Poslednje istraživanje britanske organizacije za istraživanje malignih oboljenja pokazuje da je pušenje najveći faktor rizika koji može da se izbegne, a blizu iza njega je nezdrava ishrana.

Organizacija u svetlu praznika apeluje na sve ljude da u svoje novogodišnje odluke uvrste i one koje se tiču njihovog zdravlja, među kojima bi trebalo da se nađu i smanjenje unosa alkohola i veća fizička aktivnost.

Istraživanje je obuhvatilo podatke iz pet godina, od 2007. do 2011. godine, i ustanovljeno je da je 300.000 slučajeva direktno povezano sa pušenjem, a 145.000 sa nezdravom ishranom, na trećem mestu je gojaznost 88.000, a četvrtom alkohol sa 62.200 slučajeva.

Među značajnim faktorima rizika su i neadekvatno izlaganje suncu i nedostatak fizičke aktivnosti.

"Sada više nema mnogo sumnje u to da određeni životni izbori mogu da imaju veliki uticaj na rizik od malignih oboljenja. Na to upućuju brojna istraživanja rađena širom sveta i sva uvek upućuju na iste faktore. Naravno da svako od nas tokom praznika sebe počasti nečim, i niko ne želi da se zabrani dobra pita, pečenje ili čaša vina, ali mislimo da je vreme da se razmisli o zdravim navikama u 2015. godini", kaže profesor Maks Parkin sa Univerziteta Kraljica Marija.

Kako kaže, zdrav život ne može da garantuje nekome da će biti potpuno siguran, ali svako svojim ponašanjem može bar da uveća šanse da sve bude u redu.

Prevencija

Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Prevencija nedelja 14.06. 11:17 Komentara: 2

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 84 idi na stranu