Ove stvari nikada ne biste smeli da delite sa drugima

Postoje stvari koje nikada ni s kim ne smete da delite jer ćete u suprotnom ugroziti zdravlje.

Tportal
Podeli

Znate li da neke stvari ne smete da delite sa drugima? Reč je o onim stvarima koje dolaze u dodir s osetljivim mestima tela pa bi lako mogle prenositi bakterije. Evo koje su to stvari.

Sapun

Uprkos verovanju da se sapun sam čisti i dezinfikuje, naučnici savetuju da to bude samo vaše sredstvo za higijenu. Zašto? Zato što se putem sapuna mogu preneti bakterije pa neka onda na njemu budu samo vaše.

Šeširi, kape, šubare, kacige, četke i češljevi za kosu

Sve što stavljate na glavu nikada ni s kim ne smete da delite. To uključuje i posteljinu koja vam dodiruje lice i glavu. Važno je da ti predmeti budu samo vaši, jer je to zdravo i higijenski.

Antiperspirant

Možda sprečavaju znojenje i loš miris, ali ne sadrže sastojke koji bi ubijali potencijalno opasne bakterije. Upravo zato ne smete da delite roll-on antiperspirante. A nemojte zaboraviti ni da je područje pazuha vrlo osetljivo.

Pribor za nokte

Grickalice pa i same lakove za nokte nikada ne delite s prijateljicama. Na takvom se priboru bakterije lako skupljaju, a infekcije brzo šire. Pribor za nokte mora ući u kategoriju stvari koje su samo vaše.

Šminka

Puder, korektor, maskara, senka, rumenilo, ruž, sjaj, olovka… Ništa, ali baš ništa od šminke ne smete da delite sa drugima, jer svi ti proizvodi idu na lice, a koža lica izuzetno je osetljiva. Dakle, ne pozajmljujte nikada nikome šminku.

Četkice za zube

Da li je ikome ikada palo na pamet da deli četkicu za zube? Nikada to ne smete učiniti.

Minđuše, slušalice

Uši su vrlo osetljive, a na minđušama i slušalicama lako se skupljaju potencijalno opasne bakterije. Minđušama se možete lako ubosti i probiti kožu do krvi, a bakterije se onda lako šire dalje. Gledajte da minđuše i slušalice, posebno one koje se stavljaju baš u uši, čuvate samo za sebe.

Prevencija

Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Prevencija nedelja 14.06. 11:17 Komentara: 2

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 84 idi na stranu