Mitovi i istine o gripu

Jedan od najboljih načina da izbegnete grip jeste da budete informisani. Pogledajte neke od istina koje stoje iza brojnih mitova u vezi sa gripom koje je sakupio Huffington Post.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Nedelja, 13.01.2013.

14:46

Default images

Mit: Ukoliko ste primili vakcinu protiv gripa, bezbedni ste

Činjenica: Nažalost, čak i nakon dobijanja vakcine, postoji šansa da ste samo 60 odsto bezbedni. Moguće je razboleti se i nakon primljene vakcine. Pojedine osobe mogu dobiti grip do dve nedelje nakon primanja inekcije, pošto je to period potreban da bi fakcina postala učinkovita.

Mit: Antibiotici mogu da pomognu u borbi protiv gripa

Činjenica: Antibiotici se bore protiv bakterija, a ne virusa. Grip izazivaju virusi. Zapravo, antibiotici ubijaju „dobre“ bakterije koje organizmu pomažu u borbi protiv infekcija tako da oni mogu samo da pogoršaju stanje.

Mit: Stomačni problemi su deo gripa

Činjenica: Mučnina, povraćanje i dijareja, iako ih često nazivamo „stomačnim gripom“ nisu tipični simptomi gripa. Grip je prvenstveno respiratorna bolest. On ih ponekad može izazvati, ali u pitanju nisu glavni simptomi.

Mit: Ukoliko ste mladi i zdravi, ne treba vam vakcina protiv gripa

Činjenica: Mlađe, zdravije osobe nisu prve na listi za vakcinaciju poput starih i trudnica. One će se najverovatnije brže oporaviti od gripa bez obzira na to da li su vakcinisane. Međutim, zaštita od gripa, čak i kada mislite da vam nije potrebna, može biti dobra odluka. Što je veći broj osoba koje su primile vakcinu, manje su šanse da će se virus širiti.

Mit: Možete se razboleti ako ukoliko ste napolju bez jakne ili sa mokrom kosom

Činjenica: Jedini način da dobijete grip jeste putem kontakta sa virusom koji ga izaziva. To se može desiti dok ste napolju, sezona gripa nije samo tokom hladnog vremena, a virus ne dobijate samo zato što vam je hladno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: