Grip - šta stvarno pomaže a šta ne?

Stigli su dani naglih temperaturnih promena, što donosi i veći rizik od prehlada. Iako tehnički još nije jesen, ovo je „najbolje” vreme za viruse, jer njima pogoduje pad vlažnosti vazduha.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

09:03

Default images

Svako od nas se prehladi barem jednom godišnje i verovatno mislimo da smo dovoljno ispraksovani da znamo kako da se izlečimo. Svako ima svoj "bakin recept".

Ali šta, zaista, pomaže?

Dijetetičarka Ilis Šapiro otkriva za Huffington Post šta da uzimate kad imate prehladu a čega da se klonite.

Uzimajte što više tečnosti

Iako ne postoji nijedno temeljno naučno istraživanje koje će potvrditi ovo, vema je važno da uzimate dovoljno tečnosti. Dodatna količina vode može da pomogne u razblaživanju šlajma i izbacivanju istog iz organizma.

Iako je obična voda najbolje rešenje, ni čaj nije loša opcija jer je bogat antioksidansima koji se bore protiv infekcija. Topli napici mogu da ublaže bolove u grlu i olakšaju prohodnost disajnih puteva.

Preskočite sok

Iako sok od pomorandže ima reputaciju da je bogat vitaminom C, bije ga i loš glas da ima mnogo više kalorija i ne baš zdravih sastojaka. „Ne trebaju vam napici sa dodatnim šećerima”, kaže Šapirova. „Dodatni šećer sprečava bela krvna zrnca da se bore protiv infekcija”.

Svoju dozu vitamina C nabavite sa nekog neprerađenog izvora. Uzmite narandžu ili grejpfrut, iscedite limun u svoj čaj ili napravite limunadu.

Ako niste raspoloženi za citruse, vitamin C možete naći i na neočekivanim mestima, kao štu su crvene babure ili kelj.

Međutim, imajte na umu da porota i dalje veća koja je uloga vitamina C kod prehlada.

Srčite supu

Ima nešto u supi - naročito pilećoj - što pomaže u borbi protiv infekcija. „Supa uvek dobro dođe”, kaže Šapirova.

Izaberite protein

Veoma je važno da, osim supe, unesete i poneki protein, čak iako nemate apetit. „Riba, piletina i ćuretina pomoći će organima koji proizvode vaša bela krvna zrnca”, kaže Šapirova.

Izbegavate masnu hranu ili bilo šta prženo jer je to teže svariti.

Probajte đumbir

Koren đumbira ima antiupalna svojstva. Možete ga dodati u piletinu a možete i napraviti čaj tako što ćete sveži đumbir potopiti vodom i pustiti da proključa dok ne postane žuta (i u to dodati med).

Jedite beli luk

Ako jedete redovno beli luk verovatno i nemate problema sa gripom, jer on ima moć da ubija bakterije zahvaljujući alicinu. Jedite svež ili ga dodajte u jelo/salatu.

Ne pijte alkohol

Alkohol sadrži neke elemente koji umanjuju snagu vašeg imunog sistema, dovodi do dehidratacije tela i ne dopušta mu da se efektno bori sa infekcijom.

Ni za ni protiv: mlečni proizvodi

Priča se da mlečni proizvodi mogu da pogoršaju stvari. Međutim, na svaku studiju koja kaže da izbegavate mlečne proizvode kad imate prehladu, dolazi jedna koja zaključuje da nema razlga za brigu.

„Ja vam savetujem da probate, pa ako vam ne bude gore, onda nastavite sa uzimanjem jer su mlečni proizvodi dobar izvor vitamina D”, kaže Šapirova.

Foto: nkzs/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: