Zašto nam pucketaju zglobovi?

Neobično krckanje i pucketanje koje osećamo u kolenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno, ali, da li bi trebalo da se zabrinemo zbog toga?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

16:42

Default images

Stručnjaci objašnjavaju kako to nije opasno, međutim, ako postane kontinuirano vreme je za kontrolu.

Donosimo najčešće razloge zbog kojih dolazi do čudnovatih zvukova.

Ramena

Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ovo se najčešće događa na mestima ranijih povreda a sa nekoliko meseci fizikalne terapije može se rešiti.

Laktovi

Ako vaš lakat pucketa dok ga pomerate i pritom vas boli ili vam se događa da 'zablokira', postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice veličine zrna peska.

Čujete li pucketanje s unutrašnje strane lakta, popraćeno jezom, to može značiti uklještenje živca pa kako ne bi došlo do oštećenja potrebno je posetiti lekara.

Ruke i zglobovi

Još kada smo bili deca roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima i zglobom jer će nam se tresti ruke.

Međutim, to nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu vrećicu zaštitne tečnosti koja se nalazi u zglobovima što oslobađa pritisak.

Kukovi

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu butne kosti.

Iako to zna da bude bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a može se rešiti vežbama istezanja.

Gležnjevi

Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba.

Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno pa on povremeneo iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja popraćen snažnim bolom na spoljnoj strani pete može značiti puknuće Ahilove tetive.

Kolena

Zašto kolena pucaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo s težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine što bi značilo da tkivo protestuje. Najbolji način za rešavanje ovog problema kao i očuvanja kolena su vežbe i jačanje mišića koji drže koleno.

Vilica

Više od 10 odsto žena i muškaraca oseća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište.

Najčešći razlog je stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima tokom sna.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: