Zašto je voda izvor života?

Voda je izvor života i čini više od polovine našeg tela. Međutim, ona je još dragocenija nego što mislimo, od lečenja glavobolje, preko rešavanja kožnih iritacija, pa sve do jačanja imuniteta.

Podeli

Donosimo vam 7 neverovatnih učinaka vode

1. Topi masnoću

Voda je daleko ispred bilo kakvih dijeta. Pijte vodu pre svakog obroka i rešite se viška kilograma.

Dokazano ja da konzumacija vode pre jela smanjuje apetit i samim time unos hrane u organizam. Isto tako voda ubrzava metabolizam što je takođe vrlo bitan faktor prilikom gubitka kilograma.

2. Rešava glavobolju

Ako ste se ikad našli u situaciji da usred radnog vremena masirate glavu i glavobolju prepisujete poslu i stresu, pre nego se odlučite da popijete tabletu protiv bola popijte nekoliko čaša vode.

Jedan od prvih znakova dehidracije vašeg organizma je upravo glavobolja, zato se setite ovog jednostavnog saveta sledeći put kada protrljajte čelo.

3. Pomaže kod lečenja kožnih oboljenja

Manjak tečnosti u organizmu isušuje kožu, slabi njenu zaštitnu funkciju što može dovesti do oštećenja kože kao što su dermatitis ili psorijaza.

Isti tako, suva koža je sklona pucanju, a takva oštećenja omogućavaju ulazak bakterija koje uzrokuju infekcije.

4. Poboljšava koncentraciju

Dehidracija može narušiti i smanjiti vaše mentalne sposobnosti kao i pamćenje. Naš organizam sadrži oko 75 odsto vode, dok ova dragocena tečnost čini 85 posto našeg mozga što ga čini vrlo osetljivim na smanjenje količine tečnosti u organizmu.

Čak i naša dragocena jutarnja kafa šteti mozgu jer kofein deluje kao diuretik i tera vodu iz organizma.

5. Jača imunitet i izbacuje toksine

Održavanje dovoljne količine tečnosti jača imunitet što organizmu pomaže u borbi protiv infekcija.

Voda doslovno čisti organizam što znači da je vrlo važno omogućiti telu da normalno funkcioniše.

6. Podiže energiju

Sledeći put kada osetite da vam tokom dana ponestaje energije, umesto brze hrane popijte nekoliko čaša vode. Popijte 8 do 10 čaša dnevno i osetićete kako energija teče vašim telom. Čak i najmanji postotak dehidracije znatno smanjuje energiju.

7. Rešava problem kamena u bubregu

Kamen u bubregu česta je pojava, a oni koji su se našli u toj situaciju znaju koliko može biti bolno, što je dovoljan razlog da pijete puno vode.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Prevencija

Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Prevencija nedelja 14.06. 11:17 Komentara: 2

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 84 idi na stranu