Kako da prepoznate toplotni udar?

Vrućine bez predaha koje nas u Srbiji očekuju do 7. jula ne podnose dobro hronični bolesnici ali ni potpuno zdrave osobe. Kako da izbegnete ili prepoznate ozbiljno stanje kakvo je toplotni udar, saznajte u narednim redovima.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

12:52

Default images

Toplotni udar nastaje kada mehanizam termoregulacije zakaže, organizam tada gubi sposobnost prilagođavanja visokim spoljnim temperaturama.

Pošto organizam više nije u stanju da prirodno snizi temperaturu tela, ona prelazi 40° C, pri čemu može doći do oštećenja vitalnih organa kao što su mozak, srce i bubrezi.

Toplotni udar može se razviti postupno ali i iznenada. Potrebno je reagovati brzo jer u najgorem scenariju može doći čak i do smrti. Toplotni udar zaheva intervenciju lekara stoga je neophodno pozvati istog.

U međuvremenu potrebno je ohladiti osobu koja ima toplotni udar. Uneti je u klimatizovan prostor i skinuti sa nje suvišnu odeću. Ako postoji način dobro je i istuširati osobu mlakom vodom, a pomoći će i stavljanje ledenih obloga na glavu, vrat, pazuhe i prepone.

Ako je osoba pri svesti, treba joj dati da pije hladnu tečnost, najbolje vodu ili izotonični napitak.

Ako je osoba bez svesti ili ako povraća, neophodno je postaviti je u bočni položaj kako se ne bi ugušila.

Važno je toplomerom pratiti telesnu temperaturu obolelog i nastaviti sa hlađenjem dok temperatura ne padne na normalnu vrednost (37°C)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: