Da li vam otkazuje srce?

Ako imate predispozicije za srčana oboljenja - pušite ili ste bivši pušač, imate visok krvni pritisak, trebalo bi da obratite pažnju na određene simptome.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

09:25

Default images

Simptome otkazivanja srca je veoma teško opisati i identifikovati, pa se zato često dijagnoza postavlja kasno.

1. Kratak dah, naročito dok spavate ili ležite

Jedan od karakterističnih simptoma jeste buđenje tokom noći ili ujutru uz osećaj da ne možete duboko da udahnete vazduh. Kako srce nije sposobno da pumpa dovoljno krvi, ona se vraća u krvne sudove koji je vraćaju od pluća do srca zbog čega se tečnost izliva u pluća.

2. Osećaj pritiska u grudima

Kao da imate nešto teško na grudima ili da su vam pluća puna tečnosti. Neki ljudi osećaju i bol u grudima, ali on može i da izostane.

3. Čini vam se da su vam obuća i odeća mali

Zadržavanje tečnosti u organizmu dovodi do nadutosti, jednog od osnovnih simptoma otkazivanja srca. Ako vam stopala i zglobovi oteknu prvi obuća vam može postati neudobna. Još jedan od znakova je i otečenost i crvenilo lica.

4. Problemi sa srčanim ritmom

Veći broj otkucaja ili neregularan ritam slični su osećaju kod napada panike. Nisu neobični različiti tipovi aritmija. Srce pokušava da nadoknadi zaostatak time što pumpa brže.

5. Gubitak apetita

Gubitak apetita se dešava postepeno - potrebni su vam sve manji obroci da biste se zasitili. Takođe možete primetiti da jedete znatno sporije nego ranije. Nekada se javlja mučnina, zatvor ili bol u predelu abdomena. Tečnost se nagomilava oko jetre i otežava varenje.

6. Vrtoglavice i osetljivost na svetlo

Imate osećaj kao da vam se “sve vrti”, a neretko vrtoglavicu prati i osećaj mučnine. Nedostatak kiseonika u sistemu cirkulacije i abnormalnosti srčanog ritma dovode do konfuzije i dezorijentacije.

7. Nelagodnost

Kratko disanje, nepovezane misli, oznojeni dlanovi i ubrzani otkucaju srca dovode do nelagodnosti. Ove simptome je veoma lako pomešati sa stresom.

8. Kašalj

Iritacija u plućima može biti izazvana nagomilanom tečnošću. Može se desiti da iskašljete beli sekret nekad pomešan sa krvlju. Otkazivanje srca nekada uzrokuje i suv kašalj koji se pogoršava kada ležite.

9. Brzo umaranje i malaksalost

Ne možete da dođete do daha nakon neke fizičke aktivnosti. Osećate se umorno, a imate i problema sa spavanjem.

10. Neobjašnjive promene u ponašanju

Promena navika i karaktera - osoba koja je bila entuzijasta odjednom postaje nezainteresovana, prestaje da se zanima za stavri koje su joj nekada bile bitne. Zbog nedostatka kiseonika javlja se osećaj slabosti i bolesti.

Foto: nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: