8 mitova o raku dojke

Rizik da žena oboli od raka dojke je 1 prema 8, prema proceni Američkog društva za bolesti raka.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

11:39

Default images

Međutim neke stvari koje ste čule o ovoj bolesti jednostavno nisu tačne. Pogledajte koji su 8 najčešćih mitova.

Porodična istorija je najveći indikator rizika

I vi ćete oboleti od raka dojke ako ga je neka žena u vašoj porodici imala je jedna od najčešćih priča koje slušamo. Međutim izgleda da nije baš tako. “70% žena koje obole od ove bolesti nisu imale slučaj tog oboljenja u porodici,” kaže dr Džuli R. Gralou. Zato je važno da bez obzira na vašu porodičnu medicinsku istoriju, razgovarate sa vašim lekaraom o pregledu koji je pogodan za vas. “Međutim, ako je baš rak dojke učestao u vašoj porodici, sa pregledima treba početi oko 25. godine života,” preporučuje dr Gralou. Za sve ostale zdravstvene organizacije preporučuju mamografske i ostale preglede od 40. godine.

Ako napipate kvržicu na dojci, to je verovatno rak

S obzirom na to da nam lekari preporučuju da se same pregladamo, ako se desi da napipamo kvržicu odmah pomislimo na rak. “Ipak, većina žena koje je otkriju, nemaju rak,” kaže dr Otis Brejvli. On dodaje da u 75% slučajeva kvržica predstavlja nešto daleko manje opasno, poput benigne ciste. “Većina kvržica je benigne prirode i povezane su sa menstrualnim ciklusom ili fibroadenomom. “Ovo je posebno slučaj kod žena koje imaju manje od 65 godina.Zato nemojte paničiti ako napipate kvržicu jer se najverovatnije radi o potpuno bezazlenoj stvari; međutim idite kod doktora kako biste bile sigurne.

Kvržice su jedino što tražimo tokom samopregleda

Kvržice nisu jedine promene koje tražimo na dojkama. Svaka žena je posebna i ima drugačije dojke koje se razlikuju u veličini, obliku, izgledu pa i dodiru. Kod doktora treba da odete i iako primetite deo na dojci koji je čvršći ili deblji; veći, primetniji na jednom mestu na koži, ako bradavica krvari ili je drugačijeg izgleda. Kod inflamatornog raka dojke ( koji je redak, ali agresivni oblik raka), na jednom delu dojke može da se razvije osip ili oticanje na jednom mestu ili na celoj dojci.
Samo starije žene mogu da obole od ove bolesti

Iako mogućnost za razvoj raka dojke postoji u bilo kom dobu, žene starije od 60 godina su pod najvećim rizikom. Polovina obolelih ima više od 65 godina, što znači da je 50% pacijentkinja mlađe. Prema rezultatima Nacionalnog instituta za bolesti raka, 7% obolelih žena ima ispod 40 godina, “Nije retkost da i mlađe žene obole od ove bolesti i zato je važno da se i one pregledaju, naročito zato što je kod njih, zbog gušćeg tkiva dojke, teže otkriti bolest,” kaže dr Gralou. Kako starimo, nivo estrogena opada i gustina tkiva je zamenjena masnim tkivom koje se lakše procenjuje.

Pilula za kontracepciju povećava rizik od dobijanja raka dojke

Ovaj mit potiče još iz devedesetih godina kada su studije govorile da žena na piluli imaju malo veće šanse za oboljevanje od ove bolesti. Međutim, pilule su nekada imale više nivoe hormona (estrogena i progesterona) nego što ih imaju danas. “Nedavno istraživanje pokazuje da žene na piluli nisu u većoj opasnosti, zato nema razloga da prestanu da ih piju.”

Ako dobijete rak na jednoj dojci, dobićete ga i na drugoj

Šansa za to nije toliko velika koliko se misli. “Za žene koje nemaju gen za rak dojke (BRCA1 ili BRCA2) šansa da dobiju rak je manja od 10%, a da ga dobiju na obe dojke je manje od 5%, kaže Gralou. Žene koje nose gen ili imaju značajnu porodičnu istoriju – često se opredeljuju za bilateralnu mastektomiju (uklanjanje obe dojke), kao preventivne mere. “Njih to smiruje,” kaže dr Šokni. Za one koje imaju gen, rizik za dobijanje raka na obe dojke je mnogo veći i iznosi oko 40%.“

Samo žene dobijaju rak dojke

Iako muškarci imaju 100 puta manju verovatnoću od dobijanja ove bolesti, tokom ove godine dijagnostikovano je 2.140 muškaraca sa rakom dojke. Kod njih se stanje obično otkriva mnogo kasnije, tako da je rak obično uznapredovao u periodu kada ga doktori otkriju. Zato se nekada mislilo da muškarci češće umiru od ove bolesti, međutim sada to nije slučaj. Jedna studija otkriva da pripadnici jačeg pola imaju veće šanse za preživljavanje raka dojke od žena. Ipak, “muškarci zaista retko oboljevaju od ove bolesti, manje od 1% ih dobije rak dojke,” napominje dr Gralou. To je zato što se oni ne izlažu hormonima estrogenu i progesteronu, oni ne doje i imaju vrlo malo kanala u kojima rak uglavnom počinje,” kaže ona.

Porodična istorija sa majčine strane određuje predispozicije za ovu bolest

Porodična istorija sa majčine strane određuje predispozicije za ovu bolest S obzirom na to da delite gene od oba roditelja, trebalo bi da obratite pažnju na istoriju obe porodice. “Obe strane porodice su važne, i vaš otac se računa. Razlika je u tome što on verovatno nije imao rak dojke, ali može da ga ima. Raspitajte se i da li su njegova majka i sestre patile od ove bolsti. Svaki član se računa.”

Sve što treba da znate o raku dojke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: