Koliko nam je voda važna?

Voda čini između 50-70 % čovekove težine i bez redovnog dopunjavanja tečnosti, njegov život se dovodi u pitanje.

Podeli

Voda je važna komponenta naše ishrane, čak iako se ne smatra određenom namirnicom.

Zašto nam je voda potrebna?

Voda je važna za rast i održavanje funkcija tela i uključena je u brojne procese. Na primer, ona izbacuje telesne viškove, reguliše temperaturu i obezbeđuje biološke reakcije koje se dešavaju u telu.

Voda se iz tela luči preko urina i znoja, i samim tim se mora zamenjivati i koristiti u ishrani. Ako se ne konzumira u dovoljnim količinama dolazi do dehidratacije, čiji su sipmtomi glavobolja, umor i gubitak koncentracije. Hronična dehidratacija može doprineti brojnim zdravstvenim problemima poput zatvora i kamena u bubregu.

Koliko vode nam je potrebno?

Telo dobija tečnost iz 3 izvora:

- pića, bilo da je reč o vodi ili drugim napicima

- čvrste hrane, naročito iz voća i povrća (ćak i hrana poput hleba i sira obezbeđuje male količine tečnosti)

- Kao nus proizvod hemijskih reakcija u telu

Većini odraslih osoba potrebno je između1,5 – 3 litara tečnosti dnevno. Napitci poput čaja, kafe ili voćnih sokova računaju se u unos tečnosti i sa sobom mogu doneti i neke druge namirnice. Ako ste fizički aktivni, imate mesntruaciju ili je vreme toplo- unos tečnosti se povećava.

Na osnovu boje urina možete proveriti da li unosite dovoljno tečnosti. Ako je boja svetlo žuta – onda pijete dovoljno vode tokom dana. Ako je urin tamo žute boje, povećajte unos tečnosti.

Kako održati nivo tečnosti u organizmu?

- Počnite sa unosom vode čim se probudite

- Tokom dana se trudite da pijete dovoljno tečnosti – računaju se i čajevi, kafe i sokovi. Samo pazite na količinu šećera koju sadrži tečnost koju pijete

- Nosite sa sobom u torbi flašicu vode

- Uz svaki obrok popijte i čašu vode

- Žeđ se javlja tek kada dehidrirate, zato popijte nešto pre nego što ožednite

- Povećajte unos voća i povrća jer te manirnice sadrže dosta vode

Flaširana voda

Postoje dve vrste: Negazirana i gazirana flaširana voda

Negazirana voda dolazi pravo sa izvora koji dopire iz zemlje. Ona mora proći odrećene higijenske standarde što znači da se i dalje tretira pre flaširanja.

Mineralna voda se pojavljuje ispod zemlje, a onda teče preko stena pre nego što se flašira, što dovodi do većeg sadržaja različitih minerala. Za razliku od izvorske vode, ne može se tretirati sem uklanjanja peska i prljavštine. Različiti proizvođači imaju i različite količine minerala u zavisnosti od izvora.

Da li je neophodno kupovati flaširanu vodu?

Ne postoje dokazi da je flaširana voda bolja od vode iz česme. Naravno sve zavisi i u kom kraju živite. Na kraju sve se svodi na vaš lični izbor.

Prevencija

Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Prevencija nedelja 14.06. 11:17 Komentara: 2

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 84 idi na stranu