Abortus kao sredstvo kontracepcije?

U Srbiji se kao “kontraceptivno sredstvo” najčešće koristi – abortus. Nalazimo se u neslavnom vrhu evropskih zemalja po broju obavljenih prekida trudnoća.

Zdravlje

Izvor: Piše: Staša Rosiæ, B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

08:01

Default images

Malo ko razmišlja u duhu stare izreke “bolje sprečiti, nego lečiti”, a za sprečavanje neželjene trudnoće i prenosa polnih bolesti danas postoji više vrsta preparata nego ikada. Dr Zoran Stanković, šef odeljenja za dečju i adolescentnu ginekologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije kaže da svake godine nekoliko hiljada mladih iskusi neželjenu trudnoću i to najčešće u periodu šest meseci od stupanja u seksualne odnose.

„Ono što je veoma zanimljivo jeste da mladi obično započinju svoj seksualni život koristeći neko od kontraceptivnih sredstava i to dosledno. Međutim, posle nekoliko meseci ili čak godina, dogodi se najčešće nešto u emotivnoj sferi i zatim prestaju ili neredovno koriste kontracepciju“, objašnjava dr Stanković.

U suprotnosti sa onim što ne tako svetla realnost pokazuje, ginekolozi se svim silama trude da mladim osobama koji od njih zatraže pomoć daju prave savete o zaštiti prilikom seksualnih odnosa.

Najčešće se preporučuje korištenje dva kontraceptivna sredstva, po jednog za svakog od partnera – kondom za muškarce i kontraceptivne pilule za žene.

„Prednost dvostruke kontracepcije je u sigurnosti koju ona pruža. Mladić štiti svoju devojku od polno prenosivih bolesti tako što koristi kondom, ali ne mora da strahuje i paniči ukoliko on pukne, jer devojka već redovno uzima kontraceptivnu pilulu“, objašnjava dr Stanković.

Kontraceptivne pilule
Kontraceptivne pilule su jedan od najpouzdanijih metoda savremene kontracepcije. Danas one imaju veoma niske doze hormona, tako da vrlo malo utiču na normalne fiziološke procese u telu žene.

Pored toga što je njihova osnovna uloga zaštita od neželjene trudnoće danas ginekolozi hormonsku kontracepciju propisuju i u lečenju nekih ginekoloških bolesti kao što je endometrioza i sindrom policističnih ovarijuma.

Međutim, među devojkama vlada mišljenje da sve kontraceptivne pilule izazivaju neželjene efekte poput gojenja, pojačane maljavosti ili psihičke razdražljivosti. Istina je da za svaku devojku postoji prava pilula, ali je ona u saradnji sa svojim ginekologom mora potražiti.

„Samo jedna od deset hiljada devojaka ima neke razloge za neuzimanje kontraceptivnih pilula. Ali to je izuzetno mali broj u nasoj zemlji i to se saznaje kod ginekologa prilikom dogovaranja o početku uzimanja kontraceptivnih pilula“, smatra dr Stanković i dodaje su sporedni efekti prilikom pravilno korišćenih i dobro odabranih pilula sasvim zanemarljivi.

Koristi su zato višestruke. Kontraceptivne pilule deluju na dva načina. Na prvom mestu, one sprečavaju sazrevanje i otpuštanje jajnih ćelija, a na drugom utiču na zgrušavanje takozvane cervikalne sluzi koja zatim blokira spermatozoide da dopru do jajne ćelije. Uz to, one smanjuju rizik za nastanak mnogih bolesti reproduktivnih organa poput policističnih jajnika i tumora jajnika i materice.

Upotreba je jednostavna: Svakog dana od početka ciklusa devojka uzima po jednu pilulu. Niska doza hormona se otpušta u organizam i sprečava ovulaciju, a time i neželjenu trudnoću.

Loša strana je pilula je u tome što one ne štite od polno prenosivih bolesti.
Cena iznosi od 500 do 900 dinara, ali sa lekarskim receptom može da se ostvati popust i do 40 odsto.

Posebna vrsta pilula je takozvana pilula “za dan posle” koja se uzima do 72 sata posle nezaštićenog odnosa. Ako se popije odmah, rizik od nastanka trudnoće iznosi samo 0,4 procenta, ako se popije nakon 24 sata rizik već dostiže tri odsto. Ova kontracepcija odlična kada se radi o urgentnom stanju ili se iz raznoraznih razloga desi da se upražnjava taj nezaštićeni polni odnos, međutim, ne može nikako da menja to redovno kontraceptivno sredstvo.

Cena varira između 400 i 900 dinara za dve pilule.
Kondom
Kondom je svakako jedno od najboljih i najčešće upotrebljavanih kontraceptivnih sredstava.

Prednost upotrebe kondoma je u tome što osim što štiti od neželjene trudnoće, sprečava prenošenje polnih bolesti. Međutim, naročito mlade osobe bivaju nedosledne u njegovoj upotrebi pod izgovorom da smanjuje seksualni užitak.

“To je sasvim individualna stvar, ali svi bi trebalo da znamo da se seks u velikoj meri odvija u glavi, a ne u polnim organima. Zato, ako ste sa pravom osobom, kondom ne bi trebalo da bude nikakva prepreka užitku”, objašnjava dr Stanković.

Upotreba je krajnje jednostavna. Mladić navlači kondom na polni organ u erekciji pazeći da ga pri tom ne ošteti noktima ili naglim povlačenjem.
Uvek se kupuje u apotekama jer su one klimatizovane za razliku od kioska i nekih supermarketa. Naime, visoke temperature i duga izloženost suncu ga mogu oštetiti.

Koristi se samo jednom i posle toga baca. Cena po pakovanju (obično su u jednom tri komada) se kreće od 100 do 300 dinara.

Spirala
Dugo se mislilo da je kontraceptivna spirala namenjena isključivo udatim ženama koje ne žele da imaju više dece. Međutim, ona je odličan izbor i za devojke sa stalnim partnerima koje iz bilo kog razloga ne mogu da uzimaju pilulu.

„Savremene spirale leče endometriozu, stvara lokalno na duge staze nizak nivo estrogena koji sprečava trudnoću i stvara sluzni čep na ulasku u grlić koji smanjuje rizik za polno prenosive bolesti. Takođe, uspeva da smanji obim menstruacije kod žena preko 40. godine“, objašnjava dr Stanković.

Za razliku od 15 odsto žena u Evropi koje koriste spiralu, u Srbiji se na taj metod kontracepcije odlučuje svega dva procenta pripadnica „lepšeg pola“. Spiralu postavlja ginekolog, najčešće posle perioda mesečnog krvarenja. Ukoliko žena nema neke upale ili izrasline unutar materice, ne postoje nikakvi rizici od njenog postavljanja.

U suprotnom, umetanje ovog kontraceptivnog sredstva se ne preporučuje, jer može zakomplikovati neke od tih simptoma. Nakon vađenja spirale, nema nikakvih prepreka normalnom začeću.

Cena spirale iznosi 12.000 dinara, dok cena ugradnje iste varira od ordinacije do ordinacije i iznosi oko 3.000 dinara.

Ređe korištena kontraceptivna sredstva
Mnoga sredstva kontracepcije jednostavno nisu zaživela u Srbiji, što je prava šteta jer među njima postoji veliki broj onih koji su jednostavni za upotrebu, a višestruko korisni.

Recimo, hormonski flasteri, koji se lepe na kožu i otpuštaju nizak nivo hormona u organizam i funkcionišu potpuno isto kao kontraceptivne pilule više nisu na našem tržištu.

Dr Stanković objašnjava da je prodaja bila toliko slaba, da je proizvođač odlučio da ih povuče iz prodaje na ovim prostorima. On strahuje da bi slična sudbina mogla da zadesi i kontraceptivni prsten, jedan od najnovijih proizvoda koji štiti od neželjene trudnoće.

“Vrlo jednostavno se primenjuje. Devojka prvog dana ciklusa ga savija u obliku osmice i ubacuje uvaginu. Kakvu god poziciju zauzme unutar materica, obavljaće dobro svoju ulogu, a to je da otpušta sadržaj sličan kontraceptivnim pilulama kroz sluzokožu materice”, opisuje dr Stanković.

Prsten ostaje tri nedelje u vagini, napravi se pauza od sedam dana, a zatim se ponovo stavlja. Dakle, prsten se menja jednom u mesec dana i za sve to vreme štiti od neželjene trudnoće, što je velika prednost u odnosu na pilulu koja mora da se uzima svakog dana. Košta oko hiljadu dinara, ali postoji mogućnost da će u budućnosti zbog slabe prodaje biti povučen iz prodaje.

Vredi li rizikovati?
Na ovim prostorima malo se razgovara o načinima kontracepcije. Mladi ljudi prinuđeni su da sami pronalaze odgovore na internetu ili međusobno, jer se njihovi roditelji stide da ih upute u svet odgovornih seksualnih odnosa.

Imajući u vidu da seksualno obrazovanje, iako odavno obećavano, još nije postalo redovan predmet u školama, ne čudi ogromno odsustvo informisanosti po ovom pitanju.

U savremenom svetu potpuno je neopravdano pozivati se na neznanje, jer svaki ginekolog može da uputi svoju pacijentkinju na korištenje kontracepcije koja će joj odgovarati.

U ovakvom obilju preparata i tehnika, nema razloga za strahovanje i neprijatnost posle seksualnog odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: