Tesna odeća „da umreš“

Farmerke, korseti, grudnjaci, čarape, pojasevi... Ono što nam pomaže da dobro izgledamo ne ide uvek u korak sa zdravljem. Koža, genitalije i noge su organi koji najviše trpe zbog modnih hirova i izbora pogrešne odeće.

Piše: V.Marjanović, VIVA

Foto - Andy Newson, Freedigitalphotos.net

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

01:42

Default images

Devojke, zanima li vas koje su delove odeće čika-doktori ove sezone označili kao najriskantnije po zdravlje? Kako da nas ne zanima, mislite vi, kad ovako stežu, usecaju, nadražuju. Ništa strašno, lepota zaslužuje poneku žrtvicu, ali nije prijatno kad i moda počne da nas – žulja.

Pripijene pantalone blokiraju krvotok. – Osobe koje imaju čak i najmanji poremećaj u cirkulatornom sistemu treba da izbegavaju preusku odeću, naročito pantalone i čarape. Dakle, „NE“ za čarape, pantalone i suknje uskog kroja koje pritiskaju gornji deo nogu zato što taj pritisak mora biti pravilno raspoređen, dakle veći prema dole, a manji prema gore kako bi savladao silu gravitacije. U slučaju poremećene cirkulacije pomažu čarape s blagom preventivnom kompresijom (40 Den). Štite, toniziraju i opuštaju, pa ih treba koristiti čim se pojave prvi otoci. One sa srednjom kompresijom (70 Den) deluju preventivno, a sa jakom (140 Den) baš dobro stisnu, pa su dragocene za osobe sa značajnim poremećajima krvotoka.

Kruti korseti pritiskaju stomak. – Leti se otkrivaju ramena s korsetima i „topovima“ koji su u visini stomaka često preuski. Istu nevolju (pritiskaju, potiskuju, sužavaju) proizvode i tesne farmerke s visokim strukom. Ovi delovi odeće su riskantni zbog ptoze stomaka, to jest spuštanja tog organa iz prirodnog sedišta. Vršeći neprekidni pritisak, ugrožavaju ligamente koji ga podržavaju.

Žica ostavlja tragove na dojci. – Potreban je oprez kad se nose grudnjaci sa žicom jer pritisak i neizbežno trenje povređuju kožu. I čipka koja ukrašava „brus“, zbog stalnog trljanja, ostavlja abrazije i iritacije. „Oklopni“ grudnjaci pojačavaju znojenje na ovom delu tela (leti posebno), što pogoduje razmnožavanju kožnih gljivica.

Od samostojećih čarapa otiču gležnjevi. – Ne nosite ih predugo zato što poremete površinski venski sistem i povećavaju vrednosti pritiska u venama. Posledica je otežani povratak krvi od stopala nagore, od čega otiču gležnjevi.

Stegnuti pojasevi podstiču refluks. – Pojasevi i preuske ili krute haljine pogoršavaju gastroezofagealni refluks kod osoba koje pate od te bolesti zato što povećavaju volumen ventila koji jednjak spaja sa želucem. Ventil se otvara samo kad prolazi hrana i odmah posle toga se zatvara. Događa se, međutim, da iz nekog razloga ne radi kako treba, a jedan od njih je upravo i njegovo širenje zbog odeće koja steže u struku. Zbog velikog pritiska, ventil se iznenada otvori, a kiselina iz želuca, najobilnija na početku varenja, navali prema jednjaku, uzrokujući neprijatno pečenje u grudima.

U streč-odeći se preznojavate. – Odevni predmeti od elastičnih (streč) materijala povećavaju temperaturu tela, pa koža ne može da diše. Preznojavanje je pri tom izjeda i uzrokuje naprsline, osipe i iritacije. Svaka odeća koja sprečava znojenje može izazvati dermatološki ispad. Reakcija stiže u vidu sitnih plikova na delovima tela koji su u tesnom dodiru sa tkaninom (leđa, stomak, prepone). A kad koža ne diše kako treba, znoj ostaje zarobljen i „sveti“ nam se izbijanjem crvenih tačkica i fleka koje užasno svrbe.

U tom slučaju, odeću treba skinuti, a kožu smiriti talkom ili kremom sa cink oksidom. Obratite pažnju i na mikozu. Pojačano znojenje u naborima pogoduje razmnožavanju nekih vrsta gljivica (Candida albicans, na primer), uzrokujući crvenilo, perutanje i jak svrab.

Oprezno sa sintetikom. – Kad temperature počnu da rastu, sintetička vlakna u dodiru s kožom stvaraju svakojake probleme. Napominjemo da, vešto kamuflirana tkaninom ili skrivena na unutrašnjoj strani odeće, često ostaju neotkrivena. Lastiš na intimnom rublju oslobađa, na primer, sastojke koji oštećuju kožu i uzrokuju alergije. Isto se događa i sa žicama i metalnim kopčama na grudnjaku, bodiju, majici, ili niklom na patent-zatvaračima i dugmićima koji na dodir izazivaju dermatitis. Bolje su plastične „podrške“ i zatvarači ili metalni ukrasi bez nikla. Posebnu pažnju obratite na intimne delove tela gde je koža najosetljivija. Pored štete od stezanja i pritiskanja, sintetička vlakna na tim mestima često uzrokuju i alergije.

Tesne farmerke stvaraju celulit. – Među delovima garderobe koji uzrokuju dermatološke poremećaje prednjači tesni džins. Kad ga dugo nosimo, izaziva infekcije i eriteme. Budući da ometa venski i limfni tok, „kriv“ je i za pojavu celulita. Da bi se izbegli ovi nedostaci, preporučuje se laki elastizirani džins i krojevi pantalona koji se prilagođavaju telu, ali ga ne stežu suviše.

VIVA 249 na povećanom broju strana po istoj ceni!

*Dosije: Mama, kupi mi grudi
*Šta tišti poznate: moja Ahilova peta
*Trudnoća u zrelim godinama
*Kome trebaju suplementi
*Dijeta "minut do 12"
*Recepti: letnja šema na trpezi
*Tesna odeća i zdravlje
*Kako zaštititi decu od "ljubaznog čike"
*VivaMedicina: ateroskleroza
*Poklanjamo aparate za samomerenje krvnog pritiska...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: