Artritis – Kako otkriti i izlečiti

Kad zglobovi zaškripe i ukoče se, jedina želja nam je da se vratimo na staro, ali kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, dva najčešća oblika artritisa, povratka na staro nema.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

11:14

Artritis – Kako otkriti i izlečiti
Foto: Shutterstock/namtipStudio

Ipak, ranim prepoznavanjem i početkom lečenja, te bolesti mogu da se zaustave i uspešno kontrolišu.

Kako prepoznati artritis?

Simptomi artritisa koji su poznati medicinskoj zajednici između ostalog su bol u zglobu, ograničen opseg pokreta, otečenost zglobova, osetljivost na dodir i osećaj ukočenosti zgloba. Takođe, usled ovog oboljenja, pacijent može primetiti da je koža iznad zahvaćenog zgloba izuzetno topla. Još jedan simptom koji ukazuje na artritist je i osećaj slabosti u mišiću ili mišićima na strani obolelog zgloba.

Šta izaziva artritis?

Pravi uzrok za obe bolesti još nije poznat, ali čitav niz uzroka se smatra potencijalno provocirajućim. Kod artroze starenje i habanje nisu jedini procesi koji dovode do propadanja hrskavice, koja gubi vodu, postaje suva, mrvi se i lakše drobi, promene su prisutne i u ćelijama hrskavice, a propadaju i svi delovi zgloba koji se menja.

Za reumatoidni artritis smatra se da su, uz genetsku predispoziciju, potencijalni okidači i neki virusni i bakterijski infekti.

Prvi znaci reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je oboljenje od kojeg ćešće oboljevaju žene nego muškarci. Jedan od signala ovog oboljenja je pojava oteklina na zglobovima oba šake. Reumatoidni artritist vodi ka defomaciji zglobova tokom vremena.

Reumatoidni artritis počinje obostranim otokom i bolom najčešće malih zglobova (šaka ili stopala), dok artroza obično počne na velikim, nosećim zglobovima, poput kuka, kolena ili lakta, koji su tokom rada opterećeni.

Dok su kod artroze simptomi obično postepeni i prisutni samo na mestu zahvaćenog zgloba, kod reumatoidnog artritisa mogu da počnu burno i zahvate ceo organizam, što se ispoljava i u kliničkoj slici umora, gubljenja težine, opštoj slabosti, a javlja se i tzv. anemija hronične bolesti.

Erozija i destrukcija tkiva, koja počinje u zglobu, kasnije dovodi do sve većeg razaranja hrskavice i kostiju s teškim deformitetima, pa i gubljenjem kompletne funkcije zahvaćenog zgloba. Iako i u jako razvijenoj artrozi mogu da nastanu promene koje dovode do teškog ukočenja u zglobu i funkcionalnog deficita, reumatoidni artritis je ipak češće invalidna bolest.

Šta je osteoartritis

Osteoartritis ili artroza je degenerativna bolest do koje dolazi usled trošenja hrskavice, delom zbog godina, delom zbog opterećenja.

Nastaju promene u hrskavici, a kasnije i na kostima, što rezultira bolom i ukočenošću u zglobovima, a ponekad i otokom, pa može da prouzrokuje funkcionalna oštećenja. Karakteristično je da bolest sporo napreduje i može dugo da bude "nema".

Osteoartritis se češće javlja među populacijom starijom od 60 godina, dok se reumatoidni artritis javlja već između 20. i 40. godine. Ali, obe bolesti ne štede ni sasvim mlade, pa se oblik juvenilnog artritisa obično javlja već pre četvrte godine života, pretežno kod devojčica, i posle osme godine, pretežno kod dečaka. Taj oblik bolesti, osim šaka, kolena i gležnjeva, zahvata i lice, pa ta deca imaju specifičan izgled, tzv. ptičji oblik lica sa slabo razvijenom bradom.

Artroza je kod mladih ljudi obično sekundarna, a nastaje usled prethodnih bolesti, stečenih deformiteta ili povreda i, na primer, kod profesionalnih sportista, koji često imaju probleme s kolenima i gležnjevima kao rezultat prekomernog opterećenja i oštećenja.

Kako zaustaviti artritis

Osteoartritis i reumatoidni artritis su neizlečivi, odnosno ne može da se vrati stanje kakvo je bilo pre nastanka bolesti, ali, u oba slučaja, oboljenje može da se kontroliše i uspori.

Kod reumatoidnog artritisa, nekad se s lečenjem počinjalo sa sporodelujućim lekovima, pa se s napredovanjem bolesti postepeno prelazilo na agresivnije, a danas je postupak obrnut: već u prvih tri do šest meseci bolesti, treba početi s agresivnom terapijom, jer se pokazalo da u tom kratkom roku vrlo brzo dolazi do oštećenja hrskavice i ako se tada odgovarajuće leči, veće su šanse da se bolest zaustavi. Uz kortikosteroide, koji se daju ako je prisutna jaka upala, i uz lekove kojima je cilj da se modifikuje tok bolesti, imunosupresivi, danas postoje i biološki i tzv. pametni lekovi koji deluju na određene ćelije.

Lečenje osteoartritisa

Kod osteoartritisa lečenje najčešće počinje nesteroidnim antiupalnim lekovima, a protiv bolova se propisuju analgetici.

Primenjuju se i lekovi koji se daju direktno u zglob, a sadrže ili kortikosteroide ili hijaluronsku kiselinu. Cilj im je da se smanji upala, poboljšaju elastičnost i viskoznost tečnosti u zglobu i poboljša funkcija. I za osteoartritis, na raspolaganju imamo neke za bolest modifikacione lekove.

Vitamini za reumatoidni artritis

Jedan od vitamina koji povoljno deluje na obolele od reumatoidnog artritisa je vitamin C. Ovaj vitam donosi brojne benifite našem telu a jedan od njegovih prednosti je i što ga organizam dobro podnosi jer ukoliko i dođe do gomilanja ove suptance ogranizamje izbacuje putem mokraće.

Vitamin D takođe može dobro uticati na obolele od od reumatoidnog artritisa. Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji je neophodan za izgradnju jakih kostiju.

Vitamin E pomaže u održavanju zdrave kože i očiju i jača prirodnu odbranu organizma od bolesti i infekcija. Jaka strana vitamina E ogleda se u mogućnosti za prevenciju ili lečenje artroze.

Kafa i reumatodni artritis

Naučna istraživanja koja su do sada sprovedena nisu ukazala na jasnu vezu između konzumiranja kafa i nastanka i razvijanja oboljenja poput reumatoidnog artritisa. Dalja istraživanja na ovu temu su u toku i rezulatit se očekuju u budućnosti.

Reumatodini artritis - prirodno lečenje

Postoje tri prirodne varijante lečenja reumatodinog artritisa kojima se pacijenti okreću. To su akupunktura, masaža i fitoterapija. Cilj akupunture jeste da uspostavi ravnotežu i fluidnost telesne energije koja je oboljenjem artritisom oslabljena.

Masaža stavlja fokus na opuštanje mišića koje dalje vodi ka opuštanju zglobova. Tokom primene fitoterapije preporučuje se korišćenje preparata na bazi kore vrbe, kleke i breze koji dovode do smanjenja bola i zaustavljaju dalje napredovanje bolesti.

Lekovi za reumatodini artritis

Kortikosteroidi, suplementi i kolagen se nalaze visoko na listovi lekova koji se primenjuju prilikom lečenja reumatoidnog artritisa. Imobilizacija i odmor zglobova zahvaćenih artritisom se takođe preporučuje prilikom procesa lečenja.

Artritis i životne navike

Kod reumatoidnog artritisa način života ne utiče znatno na prevenciju nastanka bolesti, ali kod artroze mnogo može da se postigne pravilnim odnosnom prema zdravlju.

Na faktore rizika, kao što su pol, godine i nasledna sklonost ne može da se utiče, ali postoji niz faktora na koje može da se utiče i tako spreči nastanak bolesti ili uspori njeno napredovanje.

Ishrana za artritis

Iako nema čvrstih dokaza da određena vrsta hrane pomaže ili šteti, kod artroze ili artritisa israna je ipak važna, i to prvenstveno zbog održavanja optimalne težine, jer je prekomerna težina veliko opterećenje za kosti i zglobove, pojačava trošenje i podstiče prevremen razvoj degenerativnih promena i prevremeno oštećenje hrskavice.

Osim za održavanje normalne težine, uravnotežena ishrana je i te kako važna za kvalitet kostiju, jer su za pravilan metabolizam kostiju neophodne dovoljne količine kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što ima važnu ulogu u prevenciji bilo koje bolesti vezane za koštano-zglobni sistem.

Artritis i mirovanje

Intenzivno fizičko naprezanje i opterećenje mogu da pogoduju prevremenom razvoju bolesti, ali i neaktivnost je ugrožavajuća. Naime, svako duže mirovanje dovodi do toga da mišići gube na masi i tonusu, čime automatski na snazi i čvrstoći gube i kosti, što dovodi do razvoja osteopenije ili osteoporoze.

Opterećenje i rasterećenje, odnosno pokret, neophodni su da bi kost bila zdrava i čvrsta, pa je zato redovna i odgovarajuća fizička aktivnost dobra prevencija za osteoartritis.

Pušenje i artritis

Unos nikotina utiče na slabljenje kostiju, pa se i pušenje smatra jednim od rizičnih faktora koji mogu da pogoduju razvoju bolesti.

Artritis i radno mesto

Za prevenciju osteoartritisa je vrlo važna i prilagođenost radnog mesta da bi telo bilo u pravilnom položaju, posebno ako postoje i drugi provocirajući faktori, poput postojećih deformiteta i promena na kičmi.

Na primer, kičmu s deformitetom treba poštedeti prekomernog, nepravilnog opterećenja i sedeti na ergonomskoj stolici, a ako postoje promene na vratnoj kičmi, važno je voditi računa o pravilnom položaju tastature, monitora i radne površine.

Koliko posao utiče na artritis?

Emocionalni i socijalni status takođe uteču na razvoj i prognozu bolesti. Kad osoba nije zadovoljna poslom ili je on za nju stresan, nije opuštena dok radi, pa dolazi do grčenja mišića i poremećenog metabolizma.

Osim toga, na primer, krstobolja ili vratobolja mogu ponovo da se jave kad se poslovni zahtevi povećaju i kad je čovek psihički lošije, pa se fiksira na bol. Zapravo, ne može da se nosi sa zahtevima na radnom mestu i zato nezadovoljstvo izražava kroz bol koji traje duže nego što je uobičajeno. Tada i rendgenski nalazi kod artroze često nisu skladni s kliničkom slikom bolesti.

Na primer, osoba od 70 godina s jako razvijenom artrozom i teškim promenama na nekom zglobu ili kičmi subjektivno ne mora da ima bol, dok mlađa osoba, čiji rendgenski nalazi pokazuju normalnu kičmu, oseća bol i ukočenost, odnosno subjektivno je u lošijem stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: