Rozacea – čest problem

Rozacea je često oboljenje kože, u čijoj osnovi je povećana osetljivost kapilara kože lica. Manifestuje se najpre povremenim, a zatim stalnim crvenilom i osetljivošću kože lica, pojavom proširenih kapilara, a zatim i gnojanica, ređe čvorova. Kod žena je češće, a kod muškaraca može da ima izraženiju kliničku sliku sa stalnim otokom i zadebljanjem nosa (i dr. delova lica) što se naziva rinofimom.

Pišu: dermatolozi ordinacije “DERMATIM”

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

11:06

Default images

Kako prepoznati rozaceu?

Rana faza roazecee prepoznaje se po prolaznom crvenilu lica koje nastaje posle ulaska sa hladnog u toplu prostoriju, konzumiranja začinjene hrane, toplih napitaka ili posle izlaganja suncu. Osoba primeti da lako pocrveni i posle najmanjeg uzbuđenja i stresa, a vremenom ovo crvenilo traje sve duže, i postaje stalno. Kod žena upotreba kozmetičkih preparata postaje ograničena, jer koža reaguje crvenilom i osećajem peckanja na većinu preparata. Ova prva faza često ostaje neprimećena, jer se osoba vremenom navikne na stanje svoje kože i ne pridaje tome veći značaj. Posle nekoliko godina (ili meseci) stalnog crvenila, na koži lica se pojavljuju prošireni kapilari i povremeno gnojanice koje liče na akne. Retko se razvija granulomatozna rozacea sa stvaranjem sitnih braonkastih čvorića na koži lica i fimatozna rozacea sa uvećanjem tkiva nosa, obraza, ušnih školjki. Veoma često, nekada neprepoznato rozacea izaziva promene na oku, konjuktivitis, koji treba lečiti u saradnji sa oftalmologom.

Ko najčešće dobija rozaceu?

Osobe svetle puti češće imaju rozaceu, mada se može javiti kod svih tipova kože. Češće je primećuju žene, pojavljuje se u tridesetim i četrdesetim godinama života, kod žena izraženije u menopauzi.

Zašto nastaje rozacea?

Rozacea nastaje dejstvom brojnih faktora, a u osnovi je osetljivost kapilara lica na različite faktore okoline: UV zračenje, promena spoljašnje temperature, začinjena hrana, alkohol, vrući napici, stres i uzbuđenje. Preko autonomnih nervnih završetaka u koži ovi stimulusi dovode do naglog širenja kapilara i otoka tkiva uz crvenilo. Kada se to ponavlja kapilari postaju trajno prošireni, pa je crvenilo stalno, a krvni sudovi se vide na površini kože. Ovo stanje podstiče zapaljenje kože, a prisustvo nekih mikroorganizama koji su normalni stanovnici kože kao što su Demodex ili Propionibacterium acnes mogu da pogoršaju stanje. Zato je pristup lečenju kompleksan i zahteva niz mera koje osoba može da preduzme da spreči nadražaj kapilara.

Retko se napadi crvenila u licu javljaju naglo, nekada praćeni lupanjem srca, otežanim disanjem ili dijarejom. U ovim slučlajevima ne radi se o rozacei, već o sistemskom poremećaju lučenja vazoaktivnih supstanci kakvo se javlja kod nekih oboljenja (mastocitoza, feohromocitom i dr.)

Kako se rozacea leči?

Rozacea je pre stanje nego oboljenje kože, odnosno teško se može govoriti o trajnom izlečenju. U ranim fazama prolaznog crvenila izbegavanje provocirajućih fakotra i zaštita od sunca su suštinski, a ove mere treba da sprovode sve osobe sa rozaceom. U fazi stalnog crvenila je već potrebna aktivna terapija prepisana od strane dermatologa, a najčešće se koriste metronidazol, azelaična kiselina ili retinoidi. Kod pojave gnojanica sistemski antibiotici su neophodni, a ukoliko se sumnja na demodicidozu kao komplikaciju rozacee i permetrin krem. Za slučajeve koji ne reaguju na topijsku i antibiotsku terapiju niske doze izotretinoina su veoma efikasne. Danas su veoma popularni laseri i IPL aparati koji mogu samo prolazno da smanje crvenilo kod ranijih faza rozacee, a prošireni kapilari mogu se uklanjati elektrohirurški (visokofrekventne struje, radiotalasi).

Deset saveta za osobe sa rozaceom:

1. Štitite lice od sunca svakodnevno tokom cele godine. Zaštita od sunca štiti kapilare daljeg oštećenja UVA zracima koji prodiru i u derm. Ako ste napolju tokom većeg dela dana, morate da iznova nanosite zaštitni krem sa faktorom SPF 30 UVA+UVB svaka 2 sata.
2. Kafu i čaj pijte kada su mlaki. Pokazano je da toplota, a ne kofein dovode do širenja kapilara.
3. izbegavajte alkohol, jer on direktno širi krvne sudove i pogoršava rozaceu. Ipak, suprotno opštem mišljenju, uvećan nos kod muškaraca sa rozaceom ne znači obavezno da je osoba alkoholičar. Alkohol ne može da izazove, ali može da pogorša rozaceu.
4. Izbegavajte hranu koja kod vas izaziva crvenilo lica. To može biti začinjena i ljuta hrana koja nadražuje nervne završetke.
5. Izbegavajte nagle promene spoljašnje temperature. Ukoliko vežbate, vežbajte u hladnoj prostoriji. Ne pretopljavajte se.
6. Izbegavajte kozmetičke preparate koji sadrže alkohol. Identifikujte kozmetičke proizvode koji vam smetaju, a pre kupovine preparata tražite uzorke za probu. Konsultujte se sa dermatologom o kremama za negu.
7. Umivajte se mlakom vodom i ne trljajte lice peškirom, samo upijte vodu i na poluvlažnu kožu nanesite krem za negu ili lekovitu kremu koju ste dobili od dermatologa. Ne masirajte lice.
8. Ukoliko uzimate lekove u redovnoj terapiji, raspitajte se kod vašeg lekara da li ovi lekovi mogu da dovedu ili pogoršaju crvenilo lica.
9. Budite oprezni sa kozmetičkim tretmanima, upozorite vašeg kozmetičara na stanje vaše kože.
10. Vodite dnevnik o tome kada ste imali epizode crvenila i probajte da ih povežete sa provocirajućim faktorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: