Koristi letovanja na moru

Morska so je pravi eliksir rasta i imuniteta, pa će vašem detetu boravak na moru omogućiti da tokom cele godine bude zdravo.

Izvor: Lisa
Foto: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

11:08

Default images

Odmor na moru - šta detetu može biti korisnije od toga! Morska so, rastvorena u vodi i vazduhu, sadrži 32 hemijska jedinjenja i pravi je eliksir rasta, intelekta i zdravlja. Otuda i neverovatni rezultati lečenja morskom vodom, talasoterapijom.

Jačanje zdravlja deteta pomoću morske soli moguće je ne samo na obali, već i u rudnicima soli, u jamama i pećinama. Ovaj metod naziva se galaterapijom. Slane sobe - veštački napravljene galaprostorije, u kojima je kompletan enterijer (zidovi, plafon i pod) obložen solju, a u vazduhu se raspršuje slani aerosol, postoje sada i kod nas.

Udisanje takvog vazduha pročišćava disajne organe deteta od čestica prašine i alergena, doprinosi izbacivanju sluzi u slučaju bronhitisa i bronhijalne astme, što je izuzetno korisno za decu koja su često bolesna, kao i svim malim stanovnicima velikih gradova, prisiljenim da udišu izduvne gasove i industrijska zagađenja.

Sedam lekovitih dejstava morske soli

1. Pročišćava krv i povećava hemoglobin. U krvnim sudovima vašeg deteta pliva i delić svetskog okeana, u kome je nekada nastao život na planeti Zemlji. Zbog toga je krv slana! Tek nastale ćelije dobijale su sve što im je neophodno iz morske vode. Sjedinivši se u višećelijski organizam, one su stvorile svoje sopstveno unutrašnje more koje se s pravom može nazvati „crvenim“. Ronjenje u pravim talasima i kupanje u morskoj vodi izuzetno su korisni. Prodirući kroz neoštećeni kožni omotač u tkiva i krv, joni soli, rastvoreni u morskoj vodi, poboljšavaju rad štitaste žlezde i koštane srži, koji obnavljaju sastav dečje krvi, stimulišu lučenje hemoglobina, štiteći na taj način dete od anemije.

2. Normalizuje razmenu materija i rad endokrinog sistema. U slanim talasima nalaze se mnogi lekoviti makro i mikroelementi (jod, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor), zatim minerali katalizatori, koji poboljšavaju procese razmene i koji povećavaju efikasnost rada hormonskog sistema dečjeg organizma, kao i veliki broj biogenih stimulatora, koji podstiču rad žlezda s unutrašnjim lučenjem i blagotvorno utiču na jačanje celog organizma.

3. Jača nervni sistem. Brom koji se nalazi u morskoj soli deluje umirujuće, a magnezijum potpomaže izbacivanje tečnosti iz organizma, uključujući i tečnost ispod moždanih omotača, smanjujući na taj način pritisak u lobanji, zbog koga se deca često žale na glavobolje, naročito ujutru i prilikom promene vremena. Uz to, so deluje na receptore na koži i posle povratka s letovanja, zahvaljujući takozvanom slanom omotaču koji se taloži u gornjem sloju epidermisa. On se ne spira odmah, već tek posle 34 nedelje, a tokom čitavog tog perioda blagotvorno utiče na zdravlje vašeg deteta.

4. Poboljšava opšte stanje detetove kože, a preko nje i organizma u celini. Slani talasi blago masiraju telo i blagotvorno deluju na biološki aktivne tačke, koje su na odgovarajući način povezane s unutrašnjim organima. Obavezno pokušajte s primenom masaže na talasima. Prelazeći preko deteta, talasi će nežno masirati njegovo malo telo, dovodeći u red kožu, nervni sistem, a preko njih - i unutrašnje organe.

5. Doprinosi rastu i intelektualnom razvoju.Za to možete zahvaliti jodu, koji je od životne važnosti za dečji organizam radi lučenja hormona štitaste žlezde: upravo ovi hormoni čine dete pametnijim i stimulišu njegov rast. Deca, kojima nedostaje ova važna materija, zaostaju u psihičkom i fizičkom razvoju, izgledaju bezvoljno i pate od viška kilograma. Dovoljno je da takvo dete odvedete na duži boravak na moru, i već posle nekoliko nedelja nećete ga prepoznati! Jer, jod se ne apsorbuje samo iz vode, već i iz morskog vazduha, i to 12 puta lakše nego iz vazduha koji dete udiše: zamislite samo kakva je to sjajna prirodna inhalacija!

6. Obezbeđuje mikroelemente koje organizam deteta jedino tako može da dobije. Kod naših malih sugrađana, koji žive daleko od mora, utvrđen je ogroman deficit selena. A upravo selen štiti ćelije mališana od uništavanja koje im priređuju slobodni radikali – agresivnih krhotina organskih molekula, koji se obrazuju u procesu razmene materija, a naročito u uslovima nepovoljne ekološke situacije. Što je dete mlađe, to su nesavršeniji mehanizmi zaštite od slobodnih radikala i utoliko je veća potreba za selenom. Kad njega nema dovoljno, stradaju štitasta žlezda i srce, veća je sklonost ka prehladama, alergijama i bronhijalnoj astmi. Odlazak na jug, na more, pomaže detetu da dopuni svoje zalihe selena.

7. Štiti organizam od prehlada i bronhijalne astme. Zahvaljujući slanim isparenjima, povećanom sadržaju ozona, kao i odsustvu prašine i alergena, deca na morskoj obali veoma lako dišu. U jednom mililitru morskog vazduha ima i do hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udiše oko 10 milijardi sonih čestica, od kojih se oporavljaju gornji disajni putevi, bronhije i pluća. Osim toga, morski vazduh ima snažan okrepljujući efekat, zahvaljujući negativnim aerojonima. 

Istina, ako počne da duva vetar sve se može promeniti. Naučnici su utvrdili: u takvim trenucima u atmosferi raste koncentracija pozitivnih čestica, zbog kojih dete, ponekad, počne da boli glava i pogorša mu se opšte stanje.

SAVET: Neke majke tokom letnjeg kupanja primoravaju decu da ispiraju grlo morskom vodom.

Nemojte to nikada raditi! Morska voda ne bi trebalo da se uzima u usta, jer je neproverene čistoće. U njoj se mogu nalaziti izazivači crevnih infekcija i žutice (hepatitisa A).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: