U noktima se ogleda zdravlje

Naši nokti imaju značajnu ulogu u zaštiti prstiju šaka i stopala. Omogućavaju nam da se počešemo i izgrebemo. Izgled noktiju može upozoriti da se nesto vrlo ozbiljno dešava unutar organizma.

Piše: dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog
Ordinacija DermaTim

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

10:57

Default images

Nokti su sačinjeni od veoma čvrstog proteina keratina, koji čini sastav i kože i kose. Nastaje u matriksu nokta - crveni polumesec na nokatnoj ploči. Kako rastu nove ćelije kože u matriksu, potiskuju starije ćelije, očvršćavaju i formiraju vidljivi nokat.

Rast noktiju

Koliko brzo nokti rastu zavisi od nekoliko faktora. Rastu brže leti nego zimi. Nokti kod muškaraca rastu brže nego kod žena, u svako doba godine. Izuzev možda kada je žena u drugom stanju. Na šakama 1 do 3 mm mesešno, a na stopalima do 1 mm mesečno. Bolesti, hormonalni disbalans i starenje usporava rast nokta.

Najčešći poremećaji na noktima

Boja

1. Bele tačke ili bela prebojenost nokatne ploče (Leukonihija)

Najčešće su uzrokovane blagim traumama, tj. povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Ako primetite veliki broj belih tački na nokatnim pločama obratite se dermatologu. Uzrok može biti anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije.

2. Smeđe do crno prebojeni nokti (Melanonihija) rezultat je povećane količine pigmenta ili povećanog broja melanocita - ćelija koje stvaraju pigment. Tako se može formirati mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takođe, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista - Maligna melanonihija. Jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma.

3. Žuto prebojeni nokti

Česti su kod poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, AIDS-a, upotrebe tertaciklina (antibiotika).

4. Crvena lunula (polukrug na spoju nokatne ploče i kože).Viđa se kod mnogih sistemskih oboljenja, ćelavosti na pečate, srčane insuficijencije, trovanja ugljen monoksidom.

5. Reckaste hemoragije, mala kapilarna krvarenja u površnim slojevima nokatnog ležista mogu biti znak srčanog ili plućnog oboljenja, hipertenzije, hepatitisa, trihinoze. Mogu biti znak traume nokta, ekcema, psorijaze. Važno ih je razlikovati od malignog melanoma.

Upala okolne kože:

1.Urastao nokat označava zabijanje nokta u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, uske cipele i povreda mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i može voditi infekciji. Adekvatan tretman može rešiti problem, posebno ako se osoba javi pre nego se razvije infekcija. Trajno rešenje je u pravilno urađenoj intervenciji, ostećenja nokatnog matrixa na rubu koji urasta.

2. Gljivične infekcije (Onichomicosis), su najčešće infekcije nokta. Češće na stopalima nego na šakama, javljaju se kod gotovo 10% stanovništva. Predpostavlja se da postoji genetska sklonost (slabost) ka infekciji i ako se retko javlja kod dece. Najčešće su dermatofiti uzročnici infekcije ili kvasnice (Candida).

Vrlo retko se infekcija noktiju leči kremama. Nokatna ploča je jako debela da bi krema prodrla do nokatnog ležipta. Iz tog razloga se gljivična infekcija noktiju uvek leči tabletama tokom 2 do 4 meseca.

3. Bakterijske infekcije noktiju nešto su ređe. Praćene su bolom, pulsiranjem i crvenilom. Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

4. Tumori i bradavice

Nalaze se na okolnoj koži i svojim rastom mogu deformisati nokat. Uklanjaju se razlicitim metodama.

Hrapavost nokatne ploče

1. Poprečna izbrazdanost – prolazna kod odojčadi i kod žena je vezana za menstruacioni ciklus, u drugim slučajevima jeste znak pothranjenosti, nedostatka cinka, ostećenja nerava ili slabe cirkulacije ekstremiteta.

2. Tačkasta udubljenja, karakteristična su za psorijazu. Plitke tačke javljaju se u ekcemima, alopeciji areati, povredama i profesionalnoj izloženosti hemikalijama.

3. Cepanja nokta - javlja se kod 30% zdravih osoba (posebno žena). Lakovi za nokte, deterdženti i fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.

Čitav je spektar oboljenja unutrasnjih organa koja se mogu videti na noktima:

Oboljenja jetre - beli nokti

Oboljenje bubrega - pola nokta je ružičasto, pola je belo

Stanje srca - nokatno ležiste je crveno

Bolesti pluća - žuta prebojenost, istanjeni nokti, vrhovi prstiju zaokruzeni(batičasti)

Anemija - bleda nokatna ležista

Diabetes - žuckasti nokti sa sitnim krvarenjima

Kada dobijete terapiju neophodno je znati da nokat raste jako sporo, pa i terapija treba da traje više meseci da bi se videla razlika.

Saveti

Mnoga stanja nokta dolaze od lošeg tretmana nokatne ploče i nokatnog ležista

1. Neka su vam nokti suvi i čisti

2. Secite nokte pravo, sa blagim zaobljavanjem stranica nokta

3. Nemojte odstranjivati kožicu koja prelazi preko ploče nokta

4. Nosite obucu odgovarajućeg broja i širine

5. Javite se dermatologu čim primetite promenu na noktu i dok se proces još u

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: