Toliko je štetno da vam neće biti svejedno, razmislite kada pijete vodu iz flašice

Tokom tropskih vrućina kuću ne napuštamo bez flašice vode. Neretko se dešava da se usled visokih temperatura zagreje flašica, odnosno voda u njoj.

Zdravlje

Izvor: Avaz

Sreda, 27.07.2022.

14:18

Toliko je štetno da vam neće biti svejedno, razmislite kada pijete vodu iz flašice
Foto:Shutterstock/FocusStocker

Međutim, da li znate šta se tada dešava?

Kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagreje, otpušta štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam, može biti izuzetno štetan.

Što se flašica više zagreva, otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je sproveden eksperiment koji to dokazuje. Naime, profesorka Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom 4 nedelje.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja je danima bila u automobilu ili na suncu.

Bisfenol A povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima - poput pada imuniteta, problema sa reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i drugog.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umesto plastične flašice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: