Tri najjednostavnija načina da se izvučete iz depresivne faze

Kada manje prijatna i anksiozna osećanja postanu deo svakodnevnog života, kada je prisutan poremećaj raspoloženja učestalo bez drugog objašnjenja, a simptomi depresije porastu vreme da je potražite neku vrstu pomoći. Akutne faze mogu se javiti iznenada i isto tako nestati, a mogu trajati duže i zahtevati stručnu pomoć i podršku.

Podeli
Foto: Shutterstock/SB Arts Media
Foto: Shutterstock/SB Arts Media

U oba slučaja najbitnije je da se simptomi osveste, prepoznaju i da se osmisli strategija da se iz takvog stanja izađe.

Danas se često može čuti da neko kaže da je depresivan, a u stvari za postavljanje te dijagnoze potreban je lekarski pregled i dublja analiza, dok je ono što se mnogo češće sreće u praksi u stvari depresivna epizoda ili faza.

Iako mnogi osećaj tuge porede sa ovim stanje treba ih razlikovati upravo po tome što tuga čini samo jedan deo depresivnog stanja koji uključuje i gubitak samopoštovanja i samopouzdanja.

Tretman lica kao način da se osveži fizički izgled i povrati samopouzdanje

Kao što je već rečeno jedna od ključnih stvari kod depresivnih stanja i epizoda odnosi se na gubitak ili nedostatak samopuzdanja i samopoštovanja. Najbolji način da se utiče na isto jeste da prvo dođe do neke fizičke promene. To može biti poseta frizeru, kozmetičaru, teretani ili času plesa.

Fizička aktivnost je kao iza sve druge od velikog značaja i u ovom slučaju, a bez nje ne idu ni izabalansirana ishrana i kvalitetan san.

Fizička promena i osvežavanje fizičkog izgleda kroz tretman lica i te kako može uticati da se poboljšaju osećaja u vezi sopstvenog izgleda koja tako utiču i na samopouzdanje. Danas se tretmani lica mogu obaviti u kozmetičkim salonima različite namene i svrhe u skladu sa individualnim potrebama.

Posebno se može reći da kada su u pitanju tretmani lica Beograd nudi široku ponudu salona i različitih metoda kojima i te kako možete osvežiti fizički izgled ali i unutrašnja osećanja.

Upotreba vitamina D koji utiče na stvaranje seratonina

Količina vitamina D u organizmu u ovakvim situacijama je od izuzetnog značaja. Koliko je on značajan za celokupno zdravlje i imuni sistem naučili smo za vreme trajanja pandemije virusa korone ali on ima i neke druge važne funkcije.

Umereno izlaganje sunčevim zracima tokom letnjih dana može da utiče na stvaranje optimalne količine vitamina D u organizmu.

Još jedna važna funkcija vitamina D odnosi se na uticaj koji on nema na neke regije u mozgu čoveka, posebno na lučenje hormona serotonina koji i te kako utiče na raspoloženje što je u direktnoj vezi sa našom temom.

Lagane šetnje i boravak na otvorenom

Kada krenu manje prijatna osećanja da obuzimaju neku osobu preporučuje se da se na što jednostavniji i lakši način promeni fokus. A jedan on najlakših načina jeste da se ustane iz kreveta, izađe na otvoreno i krene u laganu šetnju.

Osim što je dobra za fizičko zdravlje, boravak na svežem vazduhu u kombinaciji sa kretanjem može pozitivno uticati i biti instant terapija.

Kako pobediti depresiju?

Ako ipak osoba duži vremenski period ima preplavljujuća negativna osećanja, sa jakim napadima aksioznosti i neprijatnosti, te nesigurnosti i osećaja tuge potrebno je da potraži stručnu pomoć i podršku.

Faza ili situacija sa ovakvim osećanjima mogu da se pobede gore nabrojanim savetima, ali kako pobediti depresiju koja traje?

Pobediti depresiju može biti dug i izazovan proces, ali je izuzetno važno započeti taj put ka ozdravljenju. Ključni elementi u prevazilaženju depresije uključuju profesionalnu podršku, promene u načinu života i rad na mentalnom zdravlju. Terapija i lekovi mogu biti od velike pomoći, ali i samopomoćne tehnike kao što su vežbanje, zdrava ishrana i održavanje socijalnih veza igraju ključnu ulogu. Važno je imati realna očekivanja i dati sebi dovoljno vremena za oporavak.

Depresija se može pobediti, a svaka korak ka boljem mentalnom zdravlju je korak u pravom smeru. Nema srama u potrazi za pomoći i podršci jer, bez obzira na težinu puta, život vredan sreće i zadovoljstva je dostižan cilj.

strana 1 od 3 idi na stranu