Zašto je preporuka da se kao dodatak ishrani koriste suplementi?

Kako je nemoguće uneti sve potrebne nutrijente kroz hranu koliko god se trudili da ona bude izbalansiran i zdrava, prirodn, na scenu stupaju suplementi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.03.2023.

10:02

Default images
Foto: Pixabay/Bru-nO / 5804 images

Danas je na tržištu dostupno mnogo proizvoda iz ovog asortminama i to može imati svoje prednosti i mane. Prednost je svakako ta što su oni mnogima neophodni i potrebni kako bi poboljšali svoje zdravlje, dok se glavna teškoća ogleda u tome kako odabrati proveren i odobren porizvod za upotrebu.

Rešenje za tu situaciju može se naći u tome da se ova vrsta proizvoda kupuje isključivo u apotekama gde rade stručna lica i gde se mogu naći provereni proizvodi.

Dakle, važno je napraviti pravilan izbor i na adekvatna način povezati ishranu i suplemente kako bi se dobili maksimalni rezultati.

Jer omogućavaju pravilno funkcionisanje organizma

Na početku treba napomenuti da ovi dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za ishranu, a što stoji na svakom pakovanju koje kupite. Osim toga oni ne predstavljaju lekove i ne leče bolesti niti rešavaju određene probleme, niti predstavljaju zamenu za raznovrsnu i nutritivnu ishranu.

Ali njihovim konzumiranjem obezbeđuje se pravilno funkcionisanje organizma kao i dodatak uravnoteženim obrocima.

Mogu se naći u raznim oblicima i to najčešće u vidu tableta i kapsula, ali mogu biti i u vidu napitaka, ulja, praha ili tinktura.

Za najbolju primenu veoma je važno prilagoditi njihovu upotrebu svojim ličnim potrebama, a u tome vam najlakše mogu pomoći farmaceuti, odnosno najbolje i najkorisnije savete možete dobiti u apoteci.

Vitamin D utiče na zdravlje kostiju

U lečenju od virusa kovid 19 često se kao suplemet preporučivao povećani unos vitamina D koji ima višestruko dejstvo na naš organizam. Predstavlja značajnu podršku imunološkom sistemu, ali utiče i na zdravlje zuba, sprečava poremećaje raspoloženja, utiče na moždane funkcije i pomaže održavanju hormonske ravnoteže.

Osim toga, mnogi stručnjaci ga smatraju za najbolji suplemenat za održavanje jakih i zdravih kostiju čime se smanjuje rizik od preloma.

Posebno je važno unositi ga tokom onih hladnijih godišnjih doba, kada smo manje izloženi sunčevim zracima koji predstavljaju njegov prirodni izvor.

Važni su za jačanje imunog sistema – ulje crnog kumina

Brojni suplementi utiču povoljno na imuni sistem, a jedan koji se sve češće preporučuju jeste ulje crnog kumina. Dobija se hladnim ceđenjem semena i trebalo bi da bude organski proizvod. Zovu ga još i moderna panacea.

Ulje crnog kumina bogato je nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama, sadrži nigelon i timokinon, ali sadrži i brojne vitamine (B, A, C, E), zatim natrijum i kalijum, ali i kalcijum, selen, cink, gvožđe, folnu kiseliu i esencijalne aminokiseline.

Osim što povoljno utiče na imuni sistem, ovo ulje crnog kumina se od davnina koristi za ublažavanje brojnih drugih tegoba poput polenskih alergija, probavnih problema, glavobolja, zubobolja, prehlada disajnih tegoba...

Možete ga naći u apotekama, ali i u online ponudi. trebalo da se posavetuje sa nekim stručnim licem pre same upotrebe i primene ulja crnog kumina.

Važno je i gde ih kupujete

Osim toga što je bitno da odabere adekvatan proizvod za vas, proverenog kvaliteta i porekla, sa zvaničnom deklaracijom i da ga koristite pravilno, veoma je važno i gde ga kupujete.

Najpouzdanije mesto za kupovinu različitih vrsta suplementa je apoteka. Za to postoji više razloga, a najvažniji se tiču sigurnosti kupovine svih farmakoloških proizvda kao i mogućnosti besplate konsultacije i saveta u primeni.

Apoteka se danas može naći na više lokacija u svakom gradu, ali su sve dostupnije i online apoteke koje mogu olakšati kupovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: