Prilagodljivi izgledi ekrana za osobe sa oštećenim vidom

U današnjem digitalnom svetu u kom su ekrani uređaja postali prozor u svet, alat za informisanje, vođenje prepiske i svakodnevni rad, veoma je važno da taj prozor bude dostupan i prilagođen i osobama čiji je vid oslabljen.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Promo
Foto:Promo

Kampanja „Tvoj pogled na svet“ za cilj ima podsticanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa oftalmološkim problemima, a u okviru nje kreiran je istoimeni veb-sajt www.tvojpogled.rs koji koristi posebne opcije za podešavanja izgleda ekrana namenjene slabovidim i osobama sa oštećenim vidom. Na zasebnom kontrolnom tabu „Drugačiji pogledi“ na desnoj strani sajta nalaze se alatke koje omogućavaju različite opcije izgleda stranice.

Komponente koje se tu mogu pronaći omogućavaju da se tekst uveliča ili napravi veći razmak između reči i slova, kao i da se uključe različiti filteri na slikama, promeni kontrast ili potpuno uklone boje sa slike, a uskoro će biti dostupne i audio-verzije sadržaja. Izmenom načina prikazivanja slika i tekstova izgled portala potpuno se prilagođava potrebama osoba sa različitim smetnjama u vidu i oboljenjima oka, a upravo mogućnosti prilagođavanja potrebama korisnika jesu ono što stranicu na internetu izdvaja kao jednu od retkih, ako ne i jedinu, među domaćim portalima.

Ovakva rešenja nisu zastupljena na sajtovima na srpskom jeziku, iako za tim postoji velika potreba korisnika koji nemaju idealan vid, a čiji broj nije zanemarljiv. Sa druge strane, takozvane mogućnosti pristupačnosti (accessibility options) već uveliko koriste neke od velikih međunarodnih organizacija i kompanija na svojim zvaničnim portalima kako bi promovisale inkluzivnost i na svrsishodan način pomogle korisnicima koji imaju probleme sa vidom.

Foto:Promo
Foto:Promo

Pored opcija prilagođavanja izgleda ekrana, na sajtu Tvojpogled.rs mogu se pronaći i informacije o oboljenjima mrežnjače, kakva su senilna degeneracija makule, dijabetička oboljenja oka i okluzija retinalne vene, kao i ispovesti osoba koje žive sa nekim od oboljenja, zanimljivosti i novosti iz oblasti oftalmologije i brojni saveti koji mogu biti korisni za osobe sa oslabljenim vidom.

Oboljenja mrežnjače danas pogađaju više osoba nego ikada ranije i među glavnim su uzrocima slepila i oslabljenog vida. Procenjuje se da kod više od polovine slučajeva ovih oboljenja pravovremeni pregledi očiju mogu da pomognu u lečenju i sprečavanju oštećenja ili potpunog gubitka vida. Kampanjom „Tvoj pogled na svet“ kompanija Roche (Roš) nastoji i da unapredi svest građana Srbije o značaju brige o zdravlju očiju kroz redovne oftalmološke preglede koji mogu unaprediti lečenje i sprečiti nastanak ili dalji razvoj oboljenja.

strana 1 od 3 idi na stranu