Prof. dr Snežana Minić: "UV zračenje nezaobilazan je pokretač nastanka hiperpigmentacija"

Koji aktivni sastojci su najefikasniji u lečenju hiperpigmentacija, zašto je važno štititi kožu od štetnog UV zračenja tokom cele godine i koje greške najčešće pravimo kod nege hiperpigmentacijskih fleka, otkrila nam je Prof. dr Snežana Minić, specijalista dermatovenerolog sa Instituta za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Podeli
Foto: Shutterstock/Lyubov Levitskaya
Foto: Shutterstock/Lyubov Levitskaya

„Aktivni sastojci poput glikolne kiseline i alfa-arbutina imaju svojstvo izbeljivanja hiperpigmentacijskih fleka i deluju kao antioksidans, dok ekstrakt korena sladića sprečava štetno delovanje UVB zraka na kožu tako da su ovi sastojci jedni od najznačajnijih u borbi protiv fleka“, objasnila je Prof. dr Snežana Minić.

Upravo ovu kombinaciju aktivnih sastojaka za negu kože sklone hiperpigmentacijama sadrži EPTA SPOT linija brenda Eptaderm, jedinstveno formulisana za celodnevnu i sveobuhvatnu zaštitu i negu kože. EPTA SPOT linija obuhvata gel za čišćenje lica, dnevnu kremu, noćni serum i SPF 50+ kremu za zaštitu od sunca. Pojedini proizvodi sadrže ViaPure i Gigawhite biljne ekstrakte koji deluju antioksidativno i protivupalno, sprečavaju sintezu melanina uzrokovanu UVB zračenjem i blago posvetljuju kožu.

„Hiperpigmentacije odnosno fleke nastaju kao rezultat stvaranja viška pigmenta melanina i njegove ćelijske distribucije, a jedan od glavnih razloga nastanka jeste prekomerno izlaganje UV zračenju. Budući da je UV zračenje nezaobilazan pokretač nastanka hiperpigmentacija, važno je tokom cele godine koristiti kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50, širokog spektra delovanja na UVA i UVB zračenje“, objasnila je Prof. dr Snežana Minić, ugledni lekar specijalista dermatovenerologije.

Foto: Promo
Foto: Promo

Kad je reč o najčešćim greškama koje pravimo kod nege hiperpigmentacija, navela je upotrebu organskih preparata i biljnih ulja kao što su neven i kantarion, koji u kontaktu sa suncem mogu dovesti do pogoršanja postojećih ili nastanka novih hiperpigmentacijskih fleka. Štaviše, neophodno je konsultovati se sa dermatologom pre bilo kakvoglečenja hiperpigmentacija i koristiti proverene i specijalizovane proizvode za lečenje hiperpigmentacijskih fleka.

Foto: Promo
Foto: Promo

Upravo je EPTA SPOT linija specijalizovana za negu hiperpigmentacijskih fleka i zaštitu u borbi protiv štetnog UVA i UVB zračenja. Više informacija o njoj, ali i drugim Eptaderm linijama namenjenim nezi depigmentisane kože i kože koja se peruta i ljušti, pronađite na web stranici.

strana 1 od 2 idi na stranu