Kad vam u goste dolaze fleksitarijanci

Možda vas je sam naslov iznenadio i pomislili ste "ne dolaze kod mene nikakvi fleksitarijanci i ovaj me tekst ne zanima", ali ostanite uz nas - garantujemo vam da ste imali i da ćete imati ovakve goste, a možda ste i vi jedan od njih.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Naime, kada govorimo o fleksitarijanskom načinu ishrane reč je o uravnoteženoj, zdravoj, raznovrsnoj ishrani koja se bazira na namirnicama biljnog porekla, ali ne eliminiše u potpunosti ni životinjsku hranu. Kako bi maksimalno pojednostavili – gosti o kojima smo vam pričali su oni koji kažu:

"Pa, baš i nisam ljubitelj mesa!" Da, toliko je jednostavno. Složićemo se da takvih ljudi ima mnogo, i da smo možda i mi, među onima kojima više prija biljna hrana. U tekstu koji sledi objasnićemo sve što treba da znate kad vam u goste dolaze fleksitarijanci.

Ko su fleksitarijanci?

Za početak nemojte da se iznenadite ako ni oni sami ne znaju za ovaj naziv, i biće zanimljivo da im baš vi otkrijete da taj njihov životni stil ima i ime! Naime, reč je o relativno novom terminu koji je nastao kao kombinacija reči fleksibilno i vegetarijanstvo. Iako ovaj način ishrane ne isključuje nijednu grupu namirnica, teži tome da bez opterećenja (fleksibilnost) smanji udeo hrane životinjskog porekla, čiji su i kvalitet i cena po životnu okolinu danas sve više upitni, kao i da poveća zastupljenost svežeg povrća i voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki.

Osobe koje se ovako hrane unose dovoljne količine vitamina, minerala i vlakana, zahvaljujući čemu imaju dobar imunitet, lepu kožu i kosu. Ishrana bogata vlaknima stabilizuje i nivo šećera u krvi što doprinosi prevenciji dijabetesa tipa 2, kao i globalno rastućoj insulinskoj rezistenciji. Istovremeno, rezultat takve ishrane je i vitka linija, jer vlakna redukuju apetit i čine da se duže osećamo sitim.

Šta se konzumira u ovoj ishrani?

Foto: Promo
Foto: Promo

Fleksitarijanci konzumiraju sve vrste prave hrane, a kad kažemo prave mislimo na celovite namirnice, ne previše obrađene, dok mesne i druge prerađevine, industrijski slatkiši i hrana puna aditiva nemaju mesto u ovoj ishrani. Dakle, ovaj stil podrazumeva fleksibilnost ifleksitarijanca nećete "uvrediti", kao što bi možda vegana uvredili ako poslužite biftek.

Kako biste napravili kompletan obrok, imajte u vidu da ne postoje striktna pravila kojih se morate držati pri kreiranju svojih kombinacija, ali par saveta nije na odmet:

Što šarenije to bolje

Koristite različito voće i povrće u pripremi, ne plašite se da isprobate neke nove kombinacije.

Salata je obavezna

Preporuka je sezonsko povrće, koje ćete začiniti sa malo svežeg peršuna, mirođije, i dodati jabukovo sirće i maslinovo ili laneno ulje, kako bi postigli najbolji nutritivni efekat.

Glavno jelo

Opcija je više, ali za početak savetujemo da igrate na sigurno, uz namirnice iz grupa žitarica, mahunarki i skrobnog povrća koje ste već pripremali.

Ne zaboravite na proteine

Izazov jeste iskombinovati namirnice tako da dobijemo kompletni protein. Proteini su, naime, jedan od tri makronutrijenta, a čine ih manje jedinice – aminokiseline. Aminokiselina ima 20-ak, a polovina od njih je esencijalna - telo ih poput vitamina ne može samo stvoriti već ih mora uneti hranom. Kompletan protein sadrži sve esencijalne aminokiseline i u biljnoj hrani retko se nalazi u samo jednoj namirnici, ali neki od primera su kinoa i čia.

Fleksitarijanci ne vole da budu gladni

Vodite računa o ovome i ne štedite na kaloričnijim namirnicama poput orašastih plodova, semenki, maslinovog i lanenog ili kokosovog ulja. Osim dobrih masti i energije ove namirnice poboljšaće i ukus jela.

Foto: Promo
Foto: Promo

Fleksitarijanci ne vole neukusnu hranu

Njihovi su obroci i te kako ukusni, uvek drugačiji i uzbudljivi zahvaljujući ogromnoj raznovrsnosti biljne hrane, začinima, ali i kreativnosti koja spontano dolazi uz ovaj način ishrane. Dobro začinite hranu, napravite sos od paradajza ili izblendanog indijskog oraha, malo vode, senfa i kurkume kome niko neće odoleti!

Da li treba još nešto da znate o fleksitarijanstvu?

Ova je filozofija manje zahtevna od vegetarijanstva i svakako od veganstva. Fleksitarijanci vode računa o životnoj okolini i imaju razvijeniju ekološku svest, hrane se kvalitetnije i zdravije, ali poštuju i tuđ izbor.

Naš predlog za ručak – Fleksi podvarak (2 porcije)

Sastojci:

- 400 g kiselog kupusa

- 200 g svežeg kupusa

- 300 g šargarepa, luk, praziluk

- 50 g bundevinog proteina

- 80 g mlevenih oraha

- 20 g čie ili lana

- 15 g maslinovog ulja

- 300 g barenog krompira ili batata

Foto: Promo
Foto: Promo

Kupus, šargarepu, luk, praziluk iseckajte i dinstajte na malo vode i maslinovog ulja.

Kada povrće omekša dodajte bundevin protein, mlevene orahe, lan i čiu.

Promešajte i sklonite sa ringle.

Služite sa barenim ili pečenim krompirom ili batatom koje ćete začiniti krupnom morskom solju i kurkumom.

Jedan obrok sadrži 700 kcal i budite sigurni da će gosti biti siti i zadovoljni.

Autor: Tanja Olajdžija, spec. nutricionista-dijetetičar i klinički hipnoterapeut.

strana 1 od 2 idi na stranu