Transplantacija jetre izvodi se kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti lečenja

Transplantacija ili presađivanje jetre je hirurški postupak u kojem se terminalno bolesna jetra zamenjuje zdravom jetrom donora, a ovaj zahtev se izvodi kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti lečenja bolesti ovog organa.

Zdravlje

Izvor: Eklinika

Četvrtak, 02.09.2021.

16:17

Transplantacija jetre izvodi se kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti lečenja

Ovaj hirurški postupak smatra se tehnički najsloženijom transplantacijom organa, ali je jedina metoda izlečenja terminalne bolesti s obzirom na to da ne postoji mehanička zamena za funkcionalnu jetru, kao što je, na primer, dijaliza zamena za funkcionisanje bubrega.

Dve vrste transplatacije jetre

– Postoje dve osnovne vrste transplantacije jetre. Kadaverična – kada je jetra dobijena od donora organa kod kojeg je ustanovljena moždana smrt, i sa živog donora, kada se deo jetre uzme od živog darivaoca i presadi primaocu, najčešće detetu – kaže za eKlinika portal asistent dr sc. med Branislav Oluić, specijalista opšte i transplantacione hirurgije u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Dr Oluić naglašava da je transplantacija jetre vrlo uspešan terapijski metod za lečenje akutne insuficijencija jetre, odnosno nagle insuficijencije jetre, kod osoba koje nemaju hroničnu bolest ovog organa.

Zatim, kod dekompenzacije hronično insuficijentne jetre, to jest ciroze jetre s komplikacijama, kod neoperabilnog primarnog tumora jetre (unutar specifičnih kriterija) – hepatocelularni karcinom, holangiocelularni karcinom, hepatoblastom, i kod primarne insuficijencije presađene jetre, nakon njene prethodne transplantacije. Indikacije i kontraindikacije

– Važno je razumeti razliku između akutne i hronične insuficijencije jetre. Akutni zastoj jetre događa se naglo, u roku od nekoliko sati do nekoliko dana, kada osoba postaje životno ugrožena. Akutni zastoj jetre može se dogoditi i kod potpuno zdrave osobe.

Najčešći uzroci akutne insuficijencije jetre su predoziranje paracetamolom i drugim lekovima kao što su antibiotici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, antikonvulzivi, zatim predoziranje biljnim lekovima i dodacima ishrani… Uzrok su i hepatitis A, hepatitis B i hepatitis E, zatim infekcija Epstein-Barr virusom, citomegalovirusom, kao i autoimuni hepatitis, sepsa i šok – navodi dr Branislav Oluić.

Jedini metod lečenja akutne insuficijencije jetre, kako ističe, kada je došlo do teške nekroze jetre, jeste upravo njeno presađivanje.

Ti bolesnici, prema rečima dr Oluića, stavljaju se na listu čekanja za transplantaciju jetre po hitnom postupku, jer je u svega nekoliko sati moguć smrtni ishod. Ciroza jetre menja njenu anatomiju i funkciju

Hronična insuficijencije jetre naziva se ciroza jetre. Hronično oštećenje jetre uzrokuje stvaranje ožiljnog tkiva u jetri koje menja njenu anatomiju i funkciju.

– Svaka hronična bolest jetre, ako je nelečena, može dovesti do ciroze jetre. Među hroničnim bolestima jetre, koje mogu da dovedu do ciroze i da zahtevaju transplantaciju, jesu alkoholna bolest jetre, virusni hepatitisi (hepatitis B, hepatitis C), autoimuni hepatitis, metaboličke bolesti (Wilsonova bolest, hemokromatoza, nealkoholni steatohepatitis NASH, manjak alfa-1 antitripsina, tirozinemija, bolesti odlaganja, amiloidoza), holestatske bolesti jetre (primarni sklerozirajući kolangitis, primarna bilijarna ciroza, bilijarna atrezija), policistična bolest i vaskularne bolesti.

Nažalost, ne mogu svi bolesnici, koji imaju neku od indikacija dobiti jetru. Iz tih razloga su dogovorena stanja kod kojih se transplantacije jetre ne preporučuje, jer bi sama operacija bila opasnija za pacijenta od moguće transplantacije organa – napominje sagovornik eKlinika portala dr Oluić.

Prema njegovim rečima, apsolutne kontraindikacije za transplantaciju jetre su nepovratno oštećenje mozga, sepsa, maligni tumor, teška bolest srca i pluća, nelečeni pacijenti sa alkoholnom bolesti jetre bez zadovoljavajućeg perioda apstinencije (minimalno 6 meseci), zavisnici o drogama i nekontrolisana psihijatrijska oboljenja. Postupak transplantacije jetre

Da bi se izvela transplantacija jetre, važna je koordinacija brojnih tela unutar države. Kada se pojavi donor, po listi čekanja bira se pacijent koji će imati najveću moguću korist od organa.

– Za uspešnu transplantaciju važno je da prođe što manje vremena od eksplatacije jetre od donora do primaoca. Vreme hladne ishemije jetre traje 12 sati, a posle tog vremena organ nije upotrebljiv. Transplantacija jetre hirurški najzahtevnija transplantacija organa.

Traje oko 5 sati, ako nema komplikacija. Pacijentu se pod opštom anestezijom vadi bolestan organ, nakon čega se se obavlja implantacija nove jetre na istom mestu. Ova transplantacija izuzetno je složena jer je hirurški teško spojiti sve krvne sudove i žučne vodove nove jetre s krvnim sudovima i žučnim vodovima primoca organa – objašnjava dr Oluić i dodaje:

– Osim same operacije, za uspešnost procedure važna je primena imunosupresivnih lekova. Imunosupresivi su lekovi koji smanjuju imunološki odgovor pacijenta kako on ne bi odbacio novu jetru, koja je u njegovom telu strano telo drugačijih karakteristika.

Cilj moderne imunosupresivne terapije, nakon presađivanja jetre, je modulacija imunog odgovora primaoca kako bi se sprečilo odbacivanje organa, uz istovremeno očuvanje imunološkeg odbrambenog odgovora od malignih bolesti i infekcija. Imunosupresivna terapija je doživotna, a primarni imunosupresivni lekovi su inhibitori kalcineurina (ciklosporin ili takrolimus), antiproliferativni lekovi (azatioprin ili mikofenolat-mofetil) i kortikosteroidi. Oporavak i preživljavanje nakon transplantacije

Prve dane nakon transplantacije jetre pacijent provodi u jedinici intenzivnog lečenja, gde mu se strogo nadgledaju sve vitalne funkcije. Neposredno nakon operacije normalno je za očekivati određeni stupanj bolova koje je moguće kontrolisati lekovima.

– Bolovi nestaju posle dva do tri dana. Nakon što se stabilizuju svi parametri, pacijent se otpušta na odeljenje i zadržava u bolnici po preporuci lekara. Oporavak nakon transplantacije jetre je individualan za svakog, a boravak u bolnici, nakon transplantacije jetre, u proseku traje oko 15 dana. Nakon toga pacijent je dužan da dolazi na redovne kontrole kod lekara – objašnjava dr Oluić i dodaje da presađivanje ovog organa omogućuje dugoročno preživljenje bolesnika:

– U postotcima to izgleda ovako. Čak 85 odsto pacijenata prežive godinu dana od transplantacije jetre, a 79 odsto njih – 5 godina. Ovako visoki procenti preživljenja plod su višedecenisjkog razvoja hirurške tehnike, imunosupresivne terapije i algoritama odabira bolesnika i donora, kao i vrhunske organizacije transplantacionih centara. Doživotna terapija imunosupresivima

Ova zahtevna hirurška intervencija izrazito popravlja kvalitet života bolesnika. Istina, obavezna je doživotna terapija imunosupresivima, kao i redovne kontrole kod nadležnog lekara.

– Pored toga, transplantirani bolesnici treba da se čuvaju od infekcija – bakterijskih, virusnih i gljivičnih, jer im je upravo zbog imunosupresivnih lekova narušen imunološki sistem i obrana od

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: