Šta su to kombinovane vakcine i zašto ih odabrati?

Kalendar vakcinacije vaše bebe može da izgleda komplikovano i odrasloj osobi, a kamoli za malo dete. U tako gustom rasporedu mnogim se roditeljima može učiniti da nema ničeg lošeg u tome da preskoče koji termin, ili ga odlože za kasnije. Ali svaka takva odluka predstavlja veliki rizik za oboljenje od teške zarazne bolesti koju je lako sprečiti. Kako bi rana imunizacija bila što prijatnija i za bebu i za njene roditelje, sve se češće u svetu i kod nas koriste kombinovane vakcine, koje samo jednim odlaskom kod lekara i samo jednim ubodom pružaju zaštitu protiv niza bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

09:08

Šta su to kombinovane vakcine i zašto ih odabrati?
Foto: Depositphoto/LenaMiloslavskaya

Kombinovane vakcine dostupne u Srbiji odgovaraju važećem kalendaru vakcinacije, a imaju i niz drugih prednosti. Na primer, postoje šestovalentne kombinovane vakcine smanjuju broj odlaska kod lekara, bebe će biti zadovoljne činjenicom da će primiti manje uboda, kao i roditelji dok osiguravaju ono što je i cilj rane imunizacije – pravovremenu i kompletnu zaštitu deteta. Osim toga, tehnologija kombinovanih vakcina umanjuje uticaj na okolinu, jer zauzimaju manje mesta u transportu i čuvanju u hladnom lancu. Već pri prvim kontrolama kod pedijatra, imate pravo da pitate koje su najkomfornije opcije za vašu novorođenu bebu.

Mnogi se roditelji često brinu da li će kombinovana vakcina preopteretiti bebin mladi imunološki sistem, ali takva je briga neosnovana. Imunološki sistem novorođenčeta spreman je da odgovori na ogroman broj patogena već od prvog dana života. Kapacitet mu je toliko veliki da u teoriji može da odgovori na čak 10.000 vakcina istovremeno! Iz te perspektive, kombinovane vakcine sa 6 različitih patogena (difterija, tetanus, pertusis, poliomijelitis, Hib i hepatitis B) opteretiće bebin imuni sistem manje od 0,06%.

Kvalitetne kombinovane vakcine koje su u sistemu redovne vakcinacije ne samo da neće "preopteretiti" bebin imuni sistem, već su se pokazale i kao sigurna zaštita s minimalnim neželjenim reakcijama koje prolaze brzo u maminom ili tatinom nežnom zagrljaju.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100079-1.0-03/2021

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: