Farmaceut odgovara: Sve ono što do sada niste znali o suplementima, a trebalo bi!

Mnogo je saveta, preporuka i raznih uputstava usmereno ka zdravlju. Zdraviji način života, pravilna ishrana, rekreativno vežbanje, sve to aktiviramo onda kada se zabrinemo za svoje zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

10:00

Farmaceut odgovara: Sve ono što do sada niste znali o suplementima, a trebalo bi!
Foto: Promo

Uz to, efikasan i jednostavan način da pomognemo svome telu kada je iscrpljeno i sklono imunološkom padu jeste da ga snabdemo dodacima ishrani ili suplementima. Vitamini C i D, kao i vitamini grupe B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), oligoelementi i cink iz suplemenata deluju pozitivno na naš organizam. Pored namirnica bogatih vitaminima i mineralima i rekreativnog bavljenja sportom, naročito u ovim zimskim danima kada je smanjena ponuda svežeg voća i povrća, suplementi treba da budu važan dodatak našoj uravnoteženoj ishrani.

Kada uzimati suplemente da efekti ne bi izostali?

Ako je prva polovina zdravlja u nutrijentima iz ishrane, druga je u korisnim sastojcima suplemenata! Ali nisu nam uvek pristupačni zdravi izvori iz hrane, naročito ako se hranimo u skladu s podnebljem u kom živimo. Zato nam u nedostatku omega-3 masnih kiselina, kojima su bogati morska riba i losos, može pomoći Mivolis dodatak ishrani koji sadrži ulja esencijalnih masnih kiselina koja pomažu ćelijama da se zaštite od oksidativnog stresa.

Farmaceut Marija Ćalović ističe da bi omega-3 masne kiseline i suplemente ribljeg ulja trebalo da unosimo u organizam uz hranu, u jesenjim i zimskim mesecima, ali nikako pre, već uvek posle treninga ili većeg fizičkog napora.
Budući da svakodnevno korišćenje namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama ponekad nije dovoljno, sada ne postoji ništa lakše nego uz kapsule omega-3 brzo i jednostavno nadoknaditi manjak!
Foto: Promo
Sa čime treba da unosite suplemente?

Ako ishrani dodamo vitamin C, dobićemo snažnog saveznika u borbi za zdravlje, i svaki dan će nam biti kao praznik! Strong nature vitamin C namenjen je, kao dodatak ishrani, povećanju otpornosti organizma, smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i normalnoj funkciji nervnog sistema. Nemojte zaboraviti da je u ovim hladnim zimskim danima važno da vitamin C uzimamo svakodnevno, zato što je on rastvorljiv u vodi pa se ne zadržava dugo u našem organizmu. Vitamin C možemo da pijemo bilo kada u toku dana, dok je vitamine B kompleksa, zbog njihovog blagotvornog dejstva na metabolizam i povećanja nivoa energije u organizmu, najbolje uzimati ujutru nakon obroka. Vitamin D treba uzimati posle obilnog obroka, najbolje nakon ručka, naročito u zimskim mesecima. Suplemente treba da unosimo s vodom, nikako sa toplim napicima kao što su čaj ili kafa jer oni mogu ometati apsorpciju hranljivih sastojaka i ubrzati gubitak minerala.
Kako Marija naglašava, najlakše je da krenemo od činjenice da postoje dve grupe vitamina, a to su hidrosolubilni vitamini (oni koji se rastvaraju u vodi) kao što su vitamin C i svi vitamini B grupe, i liposolubilni vitamini (oni koji se rastvaraju u mastima) a to su vitamini D, E, K i A, za čiju je apsorpciju u organizmu neophodno prisustvo masti, zato se oni uvek, baš uvek, vezuju za obrok, i piju odmah nakon obroka kako bi se rastvorili u tim mastima. Ako ih popijemo na prazan želudac, njihova apsorpcija će biti minimalna i oni neće ispoljiti svoje dejstvo, već će samo proći kroz organizam i nakon toga će iz njega biti eliminisani.

Na koji način da kombinujete unos različitih suplemenata?

Ako vam treba nešto praktično i snažno za vaše telo bez energije, tu je ZINComplex – specijalna formulacija oligoelemenata koja doprinosi poboljšanju imunog sistema i očuvanju nivoa energije. Ćalović ističe da cink ne treba unositi u kombinaciji sa gvožđem i kalcijumom jer smanjuju njegovu apsorpciju – što više gvožđa u suplementu, to će apsorpcija cinka biti manja, dok je vitamini D i A povećavaju. Cink treba unositi uz obrok u toku dana. Problem kod unosa više različitih minerala jeste to što se prilikom unošenja većih doza istovremeno smanjuje apsorpcija, jer se oni međusobno takmiče. Za magnezijum i kalcijum se, zbog njihovog umirujućeg dejstva na mišićni i nervni sistem, preporučuje da se konzumiraju uveče s hranom.
ZINComplex dolazi nam u pakovanju od 20 kesica, koje možemo jednostavno i brzo da primenimo gde god se zateknemo tako što ćemo prah rastopiti direktno u ustima, bez dodavanja tečnosti – zato mu se odmah nasmešimo u znak dobrodošlice.


Da li znate kada je idealno vreme za unošenje suplemenata?

Biti zdrav, najteži je zadatak. A da ga rešimo, pomoći će nam Multivitamin Mivolis šumeće tablete koji sadrži 12 osnovnih vitamina i oligoelemenata. Marija Ćalović dodaje takođe da je važno da suplemente vitamina nikada ne pijete neposredno pred spavanje, jer oni podižu nivo energije, pa postoji mogućnost da ćete tako poremetiti san. Zahvaljujući svojoj specijalnoj formulaciji, multivitamin omogućava normalno funkcionisanje imunog sistema, čime pomaže organizmu da se izbori sa stresom i bolestima. Uz Multivitamin Mivolis možemo samo da dodamo: nazdravlje!

Uvek mislimo da bi bilo sjajno da više putujemo, da imamo više vremena za dokolicu, a da nam je više novca, gde bi nam bio kraj... Zapravo – samo da nam je zdravlja, pa ćemo sve ostalo lako postići!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: