Antioksidansi: Borci protiv slobodnih radikala

Već neko vreme su se pojedini termini odomaćili u svakodnevnom govoru a da veliki broj ljudi ne zna baš tačno šta oni predstavljaju. Među tim terminima su i slobodni radikali.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2020.

09:00

Antioksidansi: Borci protiv slobodnih radikala
Foto: Promo

Slobodni radikali su molekuli, oksidansi, čiji najveći deo nastaje tokom ćelijskog disanja. U energetskim stanicama ćelija (mitohondrije) dolazi do sagorevanja različitih supstrata u prisustvu kiseonika. U tom procesu se dešava i nepotpuna redukcija kiseonika, što pravi slobodne radikale. Na povećano stvaranje slobodnih radikala utiču unutrašnji izvori (stres, povrede...), ali i spoljašnji - zagađivači vazduha, duvanski dim, način ishrane...

Borci protiv slobodnih radikala su ANTIOKSIDANSI čiji je zadatak da spreče štetno delovanje slobodnih radikala. Broj i snaga antioksidanasa tokom starenja opadaju, pa se organizam teže bori sa uticajem slobodnih radikala koji u organizmu izazivaju OKSIDATIVNI STRES. To je stanje koje se javlja kada slobodni radikali nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma. Tada telo ulazi u zonu visokog rizika za nastajanje najrazličitijih poremećaja i bolesti. Dakle, našem organizmu je potrebna pomoć u borbi za imunitet ali i pomoć kada su u pitanju mnoge kardiovaskularne bolesti.
Foto: Promo
U osnovi mnogih kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza - proces stvaranja masnih naslaga u arterijama, čiji je krajnji rezultat neretko veoma ozbiljan, poput srčanog udara ili šloga.

„Bitan deo lečenja je prevencija kroz kontrolu faktora rizika”, ističe Mr. Sci. dr Dragana Dinić, kardiolog na Klinici za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. “Pored standardnih lekova koji se propisuju, veliku dodatnu pomoć pružaju ishrana i suplementi koiji sadrže antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u organizmu, čime se smanjuje oksidativni stres, proces koji - između ostalog - podstiče nastanak ateroskleroze”, objašnjava dr Dinić.

Proizvod CardiofortIN sadrži čak 5 potvrđenih antioksidanata: rezveratrol, vitamin D3, koenzim Q 10, folnu kiselinu i likopen. “U kombinaciji odnosa i doze sastojaka u proizvodu CardiofortIN, oni deluju zbirno mnogo snažnije nego što bi to bilo kao prosti zbir svih pojedinačnih komponentni, zajedničkom snagom na više različitih mesta u organizmu, međusobno potencirajući antioksidativni efekat”, kaže dr Dinić opisujući značaj svakog sastojka.

“Rezveratrol, koga u velikoj količini ima u grožđu, bobičastom voću, kikirikiju, u mnogim cvetnim biljkama, je polifenol koji ostvaruje kardio i vaskularnu protekciju, i prevenira aterosklerozu.
Vitamin D ima višestruki efekat na očuvanje opšteg zdravlja, umanjuje rizik za nastanak mnogih metaboličkih poremećaja, kao i ateroskleroze. Oko 60 odsto populacije ima deficit vitamina D, koji povećava rizik od srčanog udara i šloga.
Koenzim Q 10 je snažan antioksidans, koji deluje kardio i vaskularno protektivno.
Folna kiselina normalizuje metabolizam homocisteina, čije je uvećanje za samo 5 odsto povezano sa višestrukim uvećanjem rizika od srčanog udara i šloga.
Likopen, koga najviše ima u paradajzu, naročito kuvanom, snižava nivo lošeg LDL holesterola, što uz kardio i vaskuloprotektivni efekat, značajno doprinosi u borbi protiv ateroskleroze”.

Dakle, odabrani antioksidansi „5 u 1“ proizvoda CardiofortIN® doprinose kardiovaskularnoj prevenciji, potom - jačanju imuniteta i odbrambenih sposobnosti organizma, kao i borbi organizma protiv virusnih infekcija. Štiteći ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala i inflamacije, sastojci CardiofortINa imaju i antiaging efekat te doprinose usporenju procesa starenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: