Ne odlažite odlazak u stomatološku ordinaciju

Redovne kontrole kod stomatologa od suštinskog su značaja za očuvanje zdravlja zuba u svakoj životnoj dobi. Nažalost, mnogi ih zanemaruju i odlaze u stomatološku ordinaciju samo kada osete tegobe. Često to bude prekasno, a konkretan problem mogao je biti sprečen da je uočen na vreme.

Podeli
Foto: depositphoto/DmitryPoch
Foto: depositphoto/DmitryPoch

Zbog čega je prevencija važna? Pre svega, treba sagledati koji su motivi osoba koje izbegavaju redovne posete zubaru. Kod nekoga je to strah, nastao zahvaljujući uverenju da su intervencije bolne i neprijatne. Moguće je da uzrok leži u nekom lošem iskustvu iz prošlosti ili je samo reč o pogrešnoj predstavi. Istina je da stomatološke ordinacije idu u korak sa svetom kada je primena modernih tehnologija u pitanju. To se odnosi i na upotrebu najsavremenijih anestetika. Jednostavno, čini se sve da se kod pacijenata eliminiše bol i neprijatnost tokom stomatoloških intervencija ili tokom zahvata iz oblasti oralne hirurgije. U tome se i uspeva. Strah od odlaska kod stomatologa je stoga iracionalan. Kada su deca u pitanju, velika je uloga roditelja u stvaranju pozitivne slike u vezi sa pregledima zubara. Treba voditi računa da se pred njima, nehotice, ne spominju eventualna loša iskustva, odnosno da im se stomatolog predstavi kao osoba koja je tu da nam pomogne kada nas zub zaboli, ali i da redovnim odlaskom kod njega sprečavamo da se to desi.

Međutim, kod većine ljudi motiv za odlaganje odlaska na pregled jeste što nisu stekli tu naviku na vreme. Ako bi se prioriteti složili po pravilnom redosledu, briga o zdravlju zuba bila bi jedan od važnijih na toj lestvici. Opšte je poznato, i više puta naučno dokazivano, da problemi sa zubima mogu da izazovu niz drugih zdravstvenih poremećaja vezanih za funkcionisanje sistema unutrašnjih organa. Zanemareni problemi sa zubima eskaliraju. Zubi postepeno propadaju. Na primer, karijes koji se ne sanira na vreme, prodire sve dublje i zahvata unutrašnjost zuba što dodatno komplikuje i produžava tok lečenja. Nijedan problem neće nestati sam od sebe. Štaviše, s protokom vremena će se pogoršavati ukoliko se ne sanira.

Neko će kao razlog izbegavanja redovnih kontrola navesti nedostatak novca. Međutim, kada se stvori neko žarište, odlaganje lečenja čini da ono vremenom postaje još skuplje. Situacija je takva da se vremenom dođe do toga da leka nema i da zub mora da se izvadi. Ako se način ponašanja i stav pacijenta ne promene, pokreće se lančana reakcija koja vodi ka tome da zubi jedan po jedan propadaju, što vodi ka njihovom gubitku. Kada nekome fale zubi to nije samo estetski, već i ozbiljan funkcionalni problem. U nekom momentu osoba je prinuđena da bira između ponuđenih opcija u lečenju nedostatka zuba a to su parcijalne ili totalne proteze, zubni mostovi ili implanti. Na taj način cena lečenja je mnogo viša. Povrh svega, tu je činjenica da osećaj koji daju prirodni, zdravi zubi nijedan veštački ne može da zameni.

Osim preventivnih poseta stomatološkim ordinacijama, pravilno održavanje higijene je osnovni preduslov da što duže sačuvamo prirodne zube. Ona podrazumeva redovno pranje zuba četkicom i pastom, dva puta dnevno, ujutru i uveče. Međutim, pored toga savetuje se i upotreba dentalnog konca, kao i međuzubnih četkica kojima se otklanjaju ostaci hrane do kojih četkica ne može da prodre. Stomatološki pregled je prilika da pitate odabranog doktora sve što Vas interesuje u vezi sa pravilnim održavanjem higijene. Ako ne znate kako da koristite konac ili interdentalne četkice, stomatolog će Vam demonstrirati pravilan postupak. Takođe, posavetujete se i u vezi sa čišćenjem zuba od tvrdih i mekih naslaga u stomatološkoj ordinaciji. Saznajte koliko to često treba da radite i da li Vam preporučuje još neku od metoda koje se koriste u svrhu prevencije karijesa, kao što je na primer, zalivanje fisura.

Kvalitet zuba zavisi i od genetike. Na nama je da uradimo sve što je u našoj moći da sprečimo stomatološka oboljenja. Pravilna ishrana i zdrav način života preduslov su za očuvanje zdravlja zuba. Namirnice koje imaju blagotvoran uticaj su, pre svega, one bogate kalcijumom. Tu spadaju: pasulj, sardine, badem, mleko i mlečni proizvodi i lisnato povrće. Što se napitaka tiče, zeleni čaj je izuzetno koristan ne samo zato što je snažan prirodni antioksidans, već i zbog svog antiseptičkog i baktericidnog delovanja. On sadrži supstance koje eliminišu loše bakterije koje se stvaraju u zubnom plaku, a glavni su uzročnici karijesa. Nasuprot tome, hrana bogata šećerom loša je za zube upravo iz razloga što se štetne bakterije njome hrane. Zato se nakon konzumiranja slatkiša savetuje pranje zuba.

Dakle, očuvanje zdravlja zuba zavisi od nekoliko činilaca, a to su: preventiva, higijena i zdrava ishrana.

Veoma je važno izabrati stomatologa u koga ćete imati poverenja. Detaljan i ažuran spisak stomatoloških ordinacija najbrže ćete pronaći na web sajtu Mirandre.com na kome su sve one prezentovane. Ujedno, tu ćete se unapred informisati o ponudi stomatoloških usluga i njihovim cenama. Mnoge od njih nude razne pogodnosti pri plaćanju, kao i povremene akcijske cene nekih usluga, tako da je najbolje da ih kontaktirate i o svemu se unapred informišete.

Za kraj, ako niste skoro bili na pregledu, neka Vam ovo bude podsetnik da to što pre učinite. Korigujte svoje navike u vezi sa ishranom i higijenom i aktivno brinite o zdravlju svojih zuba kako biste što duže imali blistav osmeh.