Gazirana voda hidrira organizam

Jednostavan način koji vodi do dobrog zdravlja.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

09:00

Default images

Gazirana voda nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida (CO2) u vodi.

Stvara se ugljična kiselina koja je ,,kiselija,, od obične vode, ali mnogo manje kisela od želudačne.

Zbog specifičnog osećaja na nepcima, i ukusa koji joj daju mehurići, mnoge osobe radije i više piju gaziranu vodu.

Upravo Stoga, gazirana voda je dobar način za povećanje dnevnog unosa vode i hidrataciju organizma. Pored toga, gazirana voda ima i zdravstveno povoljne učinke

Pored toga, gazirana voda ima i zdravstveno povoljne učinke. U jednoj kliničkoj studiji bolesnici sa problemima u probavi ili zatvorom podeljeni su u dve grupe i tokom 15 dana jedna grupa pila je običnu, a druga grupa gaziranu vodu. Stanje probave poboljšano je kod ljudi iz grupe koji su pili gaziranu vodu.

Istraživači u Japanu otkrili su da se od 250 ml gazirane vode oslobađa 900 ml vazduha što stvara osećaj punoće i sitosti u trbuhu. Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila smao gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu smanjile su više svoju telesnu težinu, jer su imale veći osećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbegle su prejedanje.
Foto: Thinkstock
Takođe, gazirana voda je odličan izbor za osobe koje imaju hroničan zatvor, jer pomaže u uspostavljanju redovnije stolice.

Postoji zabrinutost zbog erozije zubne gleđi gaziranom vodom, ali studija iz 2001.godine objavljena u Journal of Oral Rehabilitation pokazala je da je taj rizik 100 puta manji nego kada se konzumiraju ostala slatka bezalkoholna pića.

S obzirom da na našem tržištu postoji gazirana voda sa prirodno rastvorenim jodom, koja je poput šampanjca među vodama uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje.

Gazirana voda je dobar izbor za poboljšanje probave i hidrataciju organizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: