Uz dovoljno JODA do IQ boda

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Uspeh u školi i količina joda koju unosimo u naš organizam su tesno povezani.

Mozak se najintenzivnije razvija do treće godine života. U trudnoći se kod fetusa svakog minuta stvara oko 2,5 miliona novih nervnih ćelija. Oko 50 odsto svojih sposobnosti za učenje razvijamo do četvrte godine života, a 30 % do osme godine života, prema podacima MENSE. Tih prvih godina u mozgu uspostavljamo glavne puteve učenja.

JOD je ključan mineral za pravilan razvoj mozga, stvaranje nervnih ćelija, njihovo razgranavanje i povezivanje. Sve ovo, JOD ostvaruje preko hormona štitaste žlezde čiji je osnovni gradivni elemenat. Mozak bebe razvija se pre nego što se formira bebina štitasta žlezda, tako da do treće godine života, bebin razvoj potpuno zavisi od količine joda u ishrani majke.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Prema istraživanjima UNICEF-a, školski uspeh dece koja su ishranom unosila manje joda do treće godine, već je u nižim razredima osnovne škole za oko 30% lošiji. ŠOKANTAN podatak je da su upravo razvijene zemlje zapadne Evrope i SAD u najvećem riziku, zbog trenda nesoljenja hrane.

Da je adekvatan unos joda PRESUDAN za pravilan razvoj mozga, za rast, i razvijanje motornih i intelektualnih sposobnosti, klinički je dokazano.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nedostatak joda najčešći je pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu a opet lako ga je sprečiti ishranom bogatom ovim dragocenim mineralom. Najviše ga ima u hrani iz mora, jodiranoj soli i mineralnoj vodi koja ga sadrži kao prirodno rastvorenog.

ZAPAMTITE: Dnevne potrebe u jodu su male, svega do 300 mikrograma, ali BEZ JODA NEMOGUĆ je RAST i RAZVOJ tela i MOZGA.

Zdravlje: PR

Povezanost gvožđa u spanaću i dioksina u vazduhu

Zabrinutost za zdravlje je jedna od najsnažnijih odrednica ljudskog ponašanja. Površnost je, pak, jedna od najčešćih ljudskih osobina. Udružene, zabrinutost i površnost, stvaraju beskrajne mogućnosti uspešnog reklamiranja svakovrsnih zdravih metoda (ishrane, spavanja, čišćenja organizma i moćan su provodnik efikasnog zastrašivanja naroda.

zdravlje: pr sreda 17.01. 10:15 Komentara: 2

Beba u pokretu

Menjanje pelena bebi koja je u pokretu uvek je veoma nezgodno, a dodatni je izazov gde joj promeniti pelenu kad ste napolju. Nije važno da li ste u supermarketu, kafiću ili čak avionu, Pampers Pants pelene mogu pomoći da menjanje pelena bude lakše za vašu aktivnu bebu. Naročito sada, kada se Pampers Pants mogu naći u manjoj veličini, za bebe od 6 meseci, i kada imaju tri upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom do 12 sati.

zdravlje: pr ponedeljak 11.12. 15:00 Komentara: 0

Jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD

Kao musketar iz romana Aleksandra Dime, jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD. Njegove su pare ljubičaste a hrani sve naše ćelije i ima čudesan zdravstveni učinak na celo telo. Nobelovac Albert Sent Đerđi, koji je otrkio vitamin C, nazvao je JOD PANACEA – univeralznim lekom, eliksir života.

zdravlje: pr ponedeljak 4.12. 10:00 Komentara: 0
strana 1 od 10 idi na stranu