JOD - za zdravu mamu i bebu

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Prema poslednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.

Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svetu, najvažniji uzročnik nedovoljno razvijenog mozga kod fetusa, a to se može sprečiti.

Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna žlezda. Ukoliko štitnjača ne obavlja svoju funkciju pravilno, povećava se rizik od prevremenog porođaja, a može doći do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Pošto je jod važan i u prve tri godine razvoja mozga deteta, važno je uvrstiti ga u ishranu deteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako telo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, beli luk, artičoke, zatim morska riba i alge a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod!

Zdravlje: PR

Povezanost gvožđa u spanaću i dioksina u vazduhu

Zabrinutost za zdravlje je jedna od najsnažnijih odrednica ljudskog ponašanja. Površnost je, pak, jedna od najčešćih ljudskih osobina. Udružene, zabrinutost i površnost, stvaraju beskrajne mogućnosti uspešnog reklamiranja svakovrsnih zdravih metoda (ishrane, spavanja, čišćenja organizma i moćan su provodnik efikasnog zastrašivanja naroda.

zdravlje: pr sreda 17.01. 10:15 Komentara: 2

Beba u pokretu

Menjanje pelena bebi koja je u pokretu uvek je veoma nezgodno, a dodatni je izazov gde joj promeniti pelenu kad ste napolju. Nije važno da li ste u supermarketu, kafiću ili čak avionu, Pampers Pants pelene mogu pomoći da menjanje pelena bude lakše za vašu aktivnu bebu. Naročito sada, kada se Pampers Pants mogu naći u manjoj veličini, za bebe od 6 meseci, i kada imaju tri upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom do 12 sati.

zdravlje: pr ponedeljak 11.12. 15:00 Komentara: 0

Jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD

Kao musketar iz romana Aleksandra Dime, jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD. Njegove su pare ljubičaste a hrani sve naše ćelije i ima čudesan zdravstveni učinak na celo telo. Nobelovac Albert Sent Đerđi, koji je otrkio vitamin C, nazvao je JOD PANACEA – univeralznim lekom, eliksir života.

zdravlje: pr ponedeljak 4.12. 10:00 Komentara: 0

Jod u ishrani za dugovečnost

Ishranom definitivno može da se utiče na kvalitet života. Ishrana Japanaca, koja dokazano smanjuje rizik od raka, bazirana je na hrani morskog porekla: školjkama, morskim algama i plavoj ribi.

zdravlje: pr ponedeljak 27.11. 09:30 Komentara: 0
strana 1 od 10 idi na stranu