Jod - Gorivo za naše telo

Iako se na prvi pogled čini da tako mali element ne može da ugrozi ljudsko zdravlje, statistike svedoče drugačije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 07.10.2016.

09:00

Jod - Gorivo za naše telo
Foto: Thinkstock

Svake godine rodi se 41 milion dece u zemljama u razvoju koje su u potpunosti nezaštićene od poremećaja izazvanih nedostatkom joda i posledica koje ovi poremećaji ostavljaju za ceo život.

Jod ima vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metabolizma i od ključnog je značaja za razvoj mozga. Na nedostatak joda su posebno osetljive trudnice i njihove bebe, jer je razvoj mozga najintenzivniji u prva tri meseca trudnoće. Jod je mineral koji se u našem organizmu nalazi u vrlo malim količinama. Ljudsko telo ga ne može samo proizvoditi i zato je neophodan njegov redovan dnevni unos. Jod je mikronutrijent, ali kada se radi o našem opštem zdravlju njegova uloga je velika. Pored toga što se godinama koristi kao antiseptik i jako antibakteriološko i antiseptičko sredstvo, najnovija otkrića govore da jod ima odbrambenu karkteristiku kada su teža i komplikovanija oboljenja u pitanju. Jod izaziva apoptozu - programirano odumiranje ćelija raka.

Odraslom čoveku je neophodno 150 mikrograma dnevno joda, dok trudnicama dnevni unos joda je čak dvostruko veći. Joda ima najviše u morskim plodovima (plava riba, alge), ali i u svežim jabukama, zelenoj salati i integralnom hlebu i u manjoj količini u mlečnim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: